Кулинарните шедьоври на готвача на века изкушават пловдивчани днес

Автор: Валерия Василева 6558
Кулинарните шедьоври на готвача на века изкушават пловдивчани днес

Пловдивски ресторанти се включват в инициативата на Франция светът да опознае по-добре кухнята й. Събитието се отбелязва на днешния ден в цял свят - 3 хил. ресторанта в 150 страни на 5 континента ще предлагат френска храна.

В България вкусът на Франция ще може да се опита в 6 ресторанта, като в Пловдив в предизвикателството се впускат шеф Николай Боруков и шеф Росен Филипов.

Тази година събитието отдава почит на големия готвач Пол Бокюз, известен като "най-добрия готвач на Франция", "готвача на века", "бащата на френската гастрономия", или просто като мосю Пол. Най-прочутият шеф в Петата република и носител на Ордена на Почетния легион в продължения на половин век беше гастрономическото лице на родината си. Благодарение на него Лион се превърна в кулинарна столица. Пак с неговите усилия се появи и "новата френска кухня" - по-лека и по-здравословна. Той се сдоби с три звезди Michelin още през 1965-а и никога не се лиши от тях. Остави след себе си империя, която днес се оценява на над 50 млн. евро.

Днес шефовете от цял свят, които участват във "Вкусът на Франция" (Goût de France), ще имат възможност да интегрират в своите менюта ястия, вдъхновени от неговия кулинарен репертоар.

Целта на инициативата е да покаже на чужденците френския начин на живот, регионални продукти и да популяризира страната като туристическа дестинация. Според организаторите една трета от посетителите на страната посочват, че те отиват там, за да се насладят на местната кухня, която е включена в списъка на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина