КОРУПЦИЯ: Поискаха на пловдивчанин хилядарка, за да прикрият, че е пиян ВИДЕО

Автор: Илиян Велков 7749
КОРУПЦИЯ: Поискаха на пловдивчанин хилядарка, за да прикрият, че е пиян ВИДЕО

Пловдивчанинът Николай Ильов е човекът, който е разкрил корупционна схема в лабораторията на бвшата Окръжна болница в Пловдив. Той бил заловен от полицаи да управлява автомобила си с 0,67 промила алкохол в кръвта. Бил изпратен на кръвна проба в Окръжна болница. Ден по-късно по телефона му съобщават, че резултатът е 0,87 промила и получава оферта.

„Човекът каза знаеш ли закона, казах му, че го знам много добре. Каза още: "тези 1000 лева вместо да ги дадеш на държавата и да стоиш без книжка една година – даваш ги на мен и аз ти правя пробата отрицателна.”, разказа пред TrafficNews.bg Николай Ильов.

След получената оферта, той отишъл в Трето районно управление и разказал за схемата. После предал белязани пари в болницата.

Неговият разказ за случилото се, както и позицията на заместник-окръжния прокурор на Пловдив Галина Андреева и директора на УМБАЛ „Пловдив” д-р Аргир Аргиров – вижте в разследването на ТРАФИК ТВ: 

 


По данни на разследващите, началникът на специализираната химическа лаборатория в бившата Окръжна болница в Пловдив е прикривала пияни шофьори срещу крупна сума пари. Схемата работила с посредник, който издирвал водачите, на които пробите били положителни. Той им предлагал срещу определена сума пари, резултатите за наличие на алкохол в кръвта да станат отрицателни. Посредникът Захариев знаел трите имена, ЕГН и адрес на водачите, дали кръвна проба, след което ги прозвънявал с обещание, че резултатите могат да станат отрицателни. 

Срещу подкупи от 500 до 1000 лева са били подменяни алкохолни проби на пияни шофьори, твърдят от прокуратурата. 

От лечебното заведение не са подозирали за схемата в лабораторията за кръвни изследвания, разказва директорът на УМБАЛ „Пловдив” д-р Аргир Аргиров. 

„Подсъдимата работеше по мое време в болницата. Не съм очаквал, че може да се стигне до такива действия от нейна страна. Най-вероятно мотивът е финансов", предположи шефът на лечебното заведение. 

Освен началника на лабораторията д-р Йорданка Димитрова, в ареста е и посредникът между нея и шофьорите.

Наказанието, което предвижда закона е до 10 години затвор, обясни пред TrafficNews.bg заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

„Общото обвинение е за взимане на подкуп и то касае девет случая. В документите, които са били съставяни за резултатите от извършваните изследвания, са вписвани по-ниска концентрация на алкохол в кръвта”, обясни Андреева. 

Пловдивчанинът, разкрил корупционната схема, не съжалява за това, че е разказал на разследващите за порочната схема, въпреки, че е платил 500 лева глоба и е лишен 6 месеца да управлява автомобил. 

„Аз съм грешен, че съм употребил минимално количество алкохол, но някой може да е с 2,5 промила. Аз имам деца и моите деца може да са под техните колела. Затова сигнализирах полицията. Платих си глобата, стоя без книжка, но се надявам по този начин да съм помогнал за пресичането на тази схема”, казва шофьорът Николай Ильов.

По данни на разследващите, най-сериозното количество алкохол, което е било скрито от подсъдимата, е 1,64 промила. Годишно в  лабораторията на Окръжна болница се правят 1500 кръвни проби.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина