Колко пари ще се харчат за зелената система на Пловдив?

Автор: Благовест Андонов 4845
Колко пари ще се харчат за зелената система на Пловдив?

Колко пари ще се харчат за зелената система на Пловдив? По време на представянето на бюджета за 2022 година бе изтъкнато, че за първи път има толкова средства за екология.  В това число са вкарани редица европейски проекти, заемни средства, както и скромна част от местните дейности, пише trafficnews.bg.

Видимо от числата, които са предоставени за обществено обсъждане на макрорамката,  Община Пловдив няма никакво намерение да строи нови паркови пространства, зелени пояси, зеленина и всичко друго, свързано със залесяване.

Рекордният бюджет за екология се дължи най-вече по две причини – 14 млн. лева за смяна на отоплителните уреди с екологично чисти, както и 10-те милионна лева за нова техника за поддържането на чистотата . От собствените средства на Общината всичко на всичко има 1,150 млн. лева. В същото време в парите за екология са сложени 3 млн. лева за асфалтиране на базата на „Чистота” и  „Градини и паркове”.  С други думи съотношението в бюджета асфалт-зелени пространства е 3:1, а ако се добавят и другите 7 млн. лева за превозни средства за двете общински предприятия, контрастът става още по-притеснителен. 

Проектите

Единствените два проекта, които ще се финансират през бюджета са два парка в районите „Западен” и „Източен”. Районните кметове са заложили в програмата си изграждането на зелените площи. Димитър Колев ще разполага с 535 хил. лева, за да превърне терена на бившата Гарнизона фурна в парк, а Иван Стоянов с 480 000 лева за парк около улиците „Месемврия”, „Тодор Влайков” и „Варшава.  Скромните суми от 25 000 лева и 12 000 лева са за парковете „Източна Румелия” и „Чайка”.

Отношение към зелените площи има и поливните системи – 360 000 лева са заложни за нови такива в бюджета на „Градини и паркове”, като 115 000 от тях са за такава около мол „Пловдив”.

985 000 лева има от Европа за реконструкцията на „Житния пазар”, където повече от година Община Пловдив не може да избере изпълнител. 

С това приключва дейностите по изграждането на зелени площи в Пловдив през най-важния документ на Общината – бюджета. 

Припомняме, че два от най- големите парка в Пловдив - "Лаута" и "Розариум" са в трагично състояние. 

Останалите пари за екология

Община Пловдив изтегли 40 млн. лева заем, като 10 млн. лева от тях са за техника и базата на двете предприятия, поддържащи чистотата и зелените площи. Както стана дума 3 млн. лева ще се дадат за асфалтирането на базата на предприятията на ул. „Даме Груев”, а още 7 млн. лева ще се дадат за техника и превозни средства, за да се бори замърсяването на въздуха.

С пари от Европа ще е подмяната и отоплителни уреди за 13 млн. лева, като близо 7 млн. лева от тях са за климатици. По една от позициите бе избран изпълнител, но жалба в КЗК със сигурност ще блокира дълго време старта на програмата под тепетата.

Обяснението на Общината

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев заяви, че не вижда никакъв проблем в малкото пари за озеленяване.  Според него възможностите, които ще има Общината за привличането на външно финансиране за паркове и залесяване са огромни. Поради това се дават близо 500 000 лева за програми и техническа помощ.

Тимчев даде пример, че градските власти са спечелили техническа помощ по LIFЕ за направата на проект за лесопарка край Гребната база, където трябва да бъдат залесени 14 000 дървета.

Отделно ще се прави и регистър на всички зелени площи, дървета и т.нар. „кални петна” в града, които са между блоковите пространства. С други думи след като се дигитализира този момент, то градските власти ще имат точна и ясна представа къде и как да се озеленят въпросните карета.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина