Колко пари натрупахме за старини и как избираме да получим парите си?

Автор: Plovdiv Now 6574
Колко пари натрупахме за старини и как избираме да получим парите си?

Само около 30-40% от хората, които вече са навършили годините за пенсиониране, са се обърнали към частните пенсионни фондове с въпроси каква сума могат да получат и са поискали парите си. По-голямата част от хората явно предпочитат да продължат да работят, за да може средствата им за старини да нарастват. Това обяснява Евелина Милтенова, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

От 1 септември насам вече има жени, навършващи възраст, която им дава право да поискат от частния фонд втората си пенсия. Условието за получаване на втора пенсия е осигурените да са родени след началото на 1960 г. и да са навършили годините за получаване на държавна пенсия. За 2021 г. за жените това означава възраст от 61 г. и 8 месеца, а за мъжете – 64 години и 4 месеца, затова все още няма мъже, които имат право на втора пенсия. 

Към средата на ноември около 1700 договора за получаване на втори пенсии са подписани или са в процес на изготвяне, посочва Евелина Милтенова. До края на годината се очаква тези договори да нараснат до около 2300 броя.

Как избираме да получим парите ни?

Очакванията са през следващата година да има много повече хора, които ще поискат да получават втората си пенсия. Догодина повече хора ще навършат необходимата възраст. При достигане на пенсионна възраст, според наличните пари по сметките им в частните пенсионни фондове, хората могат да ги вземат накуп, разсрочено за определен срок или да получават пожизнена пенсия.

Наведнъж могат да вземат парите си, ако те са под тройния размер на минималната пенсия, което в момента означава под 900 лв. Разсрочените пенсии може да са в размер между 15% от минималната пенсия и минималната пенсия за страната което в момента означава между 45 лв. и 300 лв. Като изберат каква сума искат да получават всеки месец, от наличните пари зависи какъв срок ще получават парите – една, две или например 10 години. Пожизнените пенсии трябва да са над 15% от минималната, т.е. в момента над 45 лв.

Най-често хората, които вече са избрали каква да бъде втората им пенсия, избират разсроченото плащане и се спират на максималната сума от 300 лв., казва Евелина Милтенова. От 25 декември минималната пенсия става 370 лв. Това може да е една от причините хората да не бързат сега да започнат да получават парите си от универсалните пенсионни фондове. Догодина ще могат да изберат пенсията им да бъде 370 лв., но разбира се, така ще получават парите за по-малък срок, отколкото ако взимат по 300 лв. на месец, пише Труд.

Според данните на КФН от началото на изплащането на вторите пенсии на 1 септември до 30 септември универсалните пенсионни фондове са заделени 334 000 лв. за пожизнени пенсии, 824 000 лв. за разсрочени и 7000 лв. за еднократни плащания. Това означава, че само 10-20 души са имали под 900 лв. и са ги взели накуп.

През септември бяха сключени малко над 250 договора за получаване на втори пенсии. Това означава, че хората, които вече са започнали да взимат пожизнена или разсрочена пенсия за определен срок, са имали средно по около 4800-4900 лв. в личните си сметки в универсалните фондове. Тези пари са достатъчни човек да взима по 300 лв. в продължение на около 16 месеца.

Колко пари натрупахме за старини?

Работещите българи са натрупали за втора пенсия средно по 4168,85 лв., показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН) към края на септември. Тези пари са достатъчни за получаване на пенсия от 300 лв. в продължение на година и два месеца. 

Натрупаните пари по личните сметки на осигурените в частните пенсионни фондове зависят от това колко години са работили и върху какви доходи плащат осигуровки. Затова парите на младите, които отскоро работят, са значително по-малко от средствата на хората с дълъг трудов стаж. Но хората на възраст между 60 и 64 години, на които скоро им предстои да се пенсионират, също нямат много натрупани пари за старини.

Според данните на КФН средната сума на осигурените в универсалните пенсионни фондове на възраст от 60 до 64 години е 4443 лева. Мъжете имат средно по 4616 лева, а жените – малко по-малко, средно по 4252 лева. Причината за това е, че най-често заплатите на мъжете са по-големи от тези на жените. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина