Кои всъщност са най-честите причини за развод?

Автор: Plovdiv Now 5396
Кои всъщност са най-честите причини за развод?

Със сватбата се сключва „съюз за цял живот“. В идеалния случай тя е венецът на любовта между двама души. Венчаната двойка се надява, че бракът ще трае завинаги. И през ум не им минават мисли за евентуален развод. Но за съжаление понякога действителността изглежда другояче, пише obekti.bg.

Кои всъщност са най-честите причини за развод?

Липса на комуникация

Редица двойки просто съжителстват, вместо да живеят заедно. Рядко водят задушевни разговори или намират общо занимание. Вместо това той всяка вечер виси в кръчмата, а тя се фокусира върху приятелските си. Ако брачните партньори рядко общуват помежду си, опасността да се разделят е голяма. 

Неразбирателство по въпроса за финансите

„За нас парите нямат значение, важното е, че се обичаме“. Влюбените често изричат това или подобни изречения. Но темата за парите може да повлияе пагубно върху една връзка. Така става например, когато възгледите на двамата за това как да се разпределя семейният бюджет тотално се разминават. Ако единият партньор предпочита да пести, а другият прахосва средства за ненужни неща, това неминуемо води до конфликт. А станат ли парите постоянен повод за спорове, връзката е сериозно застрашена.

Брак не по любов

Този пункт в никакъв случай не бива да се подценява, защото е една от най-честите причини за развод. Независимо дали двамата са се оженили заради данъчна изгода, под натиска на родителите или за доброто на децата, ако любовта не е главният мотив, бракът е предварително обречен. И ако в подобен брак се появят трудности, партньорите не са особено склонни да се борят, за да запазят отношенията си.  

Постоянно мърморене

Разбира се, че не е необходимо да ръкопляскате на всичко, което върши или не върши партньорът ви. Малко критика от време на време може дори да заздрави отношенията. Но ако мърморенето ви вземе превес, рискувате да се случи точно обратното: критикуваният ще се почувства недооценен и двамата ще започнете да се отчуждавате. Затова брачните партньори трябва по-често да обръщат внимание на положителните страни на другия и да не пестят комплиментите си. Но ако прекалено много се дразните от някои навици и качества на партньора си, може би той не е правилният за вас?

Липса на интимност

С времето романтиката става все по-дефицитна. Това като че ли се отнася за всички брачни двойки. Но ако сексуалното привличане между двамата напълно изчезне, може да стане проблематично. Това се случва главно когато единият от партньорите особено държи на секса и е недоволен от липсата му. Тогава е най-добре двамата да обсъдят тази част от отношенията си помежду си или със сексолог, за да намерят отново път един към друг.

Изневяра

Първо двамата трябва да уточнят какво разбират под изневяра. Докато за някои тя е дори погледът, отправен към чужд мъж (жена), за други е половият акт с извънбрачен партньор. Факт е, че една от редовните причини за развод е именно сексуалната изневяра. Измаменият партньор загубва доверие в половинката си, а без доверие щастливият брак вече не е възможен. Обикновено изневярата не идва като гръм от ясно небе и признаците би следвало да се познават. Трябва да се има предвид също дали кръшкачът е бил неверен и в предишна своя връзка. Тогава вероятността от изневяра е много по-голяма.

Криза на средната възраст

Професионалните цели са постигнати, децата са поели по свой път и всекидневието се състои само от рутинни дейности. Най-вече мъжете между 40 и 50 години изпадат в т.нар. криза на средната възраст и изведнъж започват да подлагат на съмнение съвместния живот със съпругата си. Обзема ги паника, че старостта чука на вратата, и искат отново да се почувстват млади и силни. Тогава обикновено се впускат в афера с по-млада жена. Но не само любовните авантюри водят до развод, а и промените в начина на живот или в ценностната система.

Ревност от социалните медии

Едно изследване на университетите на Хавай и Мисури е показало, че Фейсбук и другите социални платформи се отразяват негативно на отношения, които още не са узрели. Под зряла връзка социолозите разбират такава, която продължава повече от 3 години. Но и активността на партньорите в социалните медии играе роля. „Предишни изследвания са показали, че колкото повече един обвързан използва Фейсбук, толкова по-вероятно е да следи контактите на партньора си, което може да доведе до ревност“, обяснява д-р Ръсел Клейтън.

Емоционален и физически тормоз

Контрол, лъжи, унижения – такова поведение от страна на партньора е сигнал за тревога, защото очевидно липсва уважение. А то е задължително, за да бъде една връзка щастлива. За да не се загуби взаимният респект, наранените чувства непременно трябва да се споделят и да се определят ясни граници. Прекрачат ли се те, следва да се обмисли евентуална раздяла. Докато домашното насилие е безусловна причина за развод! Който удари веднъж партньора си,  агресията му неминуемо ще се прояви и по-късно.

Психични проблеми

Хазарт, проблеми с алкохола, депресии и други психични разстройства могат да бъдат огромно бреме за отношенията. Самоунищожителното поведение на засегнатия неизбежно оказва влияние и върху партньора. Затова на психичните проблеми трябва да се гледа много сериозно в интерес както на връзката, така и на самия човек. Близките трябва да го поощрят да потърси специализирана помощ. Разбира се, за целта е нужно самият засегнат да осъзнава необходимостта от промяна.  

Един развод е свързан с многобройни промени в различни области и решението за него не бива да се взема прибързано. Затова на двойките обикновено се дава период за размисъл, който в отделните страни е с различна продължителност. През това време те още веднъж могат внимателно да преценят всички плюсове и минуси. Ако не стигнат до помирение, съпрузите трябва да са готови да понесат евентуалните негативи от развода (самота, финансова несигурност, ограничен контакт с децата).  Понякога обаче проблемите са толкова сериозни, че наистина няма друг изход. Тогава всеки от бившите партньори може да разчита на шанс за съвършено ново начало и по-щастлив живот.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина