Когато пловдивчани пазеха снимки и коледни картички в албуми, а не в “папки“

Автор: Валерия Василева 4834
Когато пловдивчани пазеха снимки и коледни картички в албуми, а не в “папки“

Празниците отминаха, но празничното настроение не напуска пловдивчани. В първия работен ден от 2019 година разговорите отново са насочени към новогодишните преживявания, а на трапезата все още се редят баници с останали късметчета. Най-малките членове на пловдивските семейства ентусиазирано наричат за здраве и късмет. Празнични пожелания се сипят и в интернет пространството. 

В социалните мрежи ни заливат красиви картички от приятели, близки, познати и непознати. Тези жестове носят своето очарование в духа на днешния свят, попаднал изцяло във владението на съвременните технологии. За добро или за лошо, те оказват влияние върху всяка една сфера на живота, дори и върху празниците ни. Децата, расли през 90-те години, и техните родители помнят начина, по който си честитяхме, когато телефоните бяха само "домашни", а компютрите служеха за игри, или пък за да "разчетат" някоя дискета.

По празниците се ставаше рано. Причината съвсем не се криеше в това, че сме се наспали, а че на вратите ни започваше да се звъни от сутринта. Отваряхме сънени и по пижами, а отсреща се усмихваха лели и чичовци от провинцията, станали по първи петли, за да запалят колата и да дойдат до големия град да ни видят. Подобни визити не смущаваха никого и често бяха без предупреждение - телефоните бяха скъпо удоволствие, но посетителите винаги биваха посрещани радушно. Редяха се трапези, а малчуганите вадеха сурвачките. Къщите се оживяваха отрано, кипеше смях. Гостите оставаха до обяд, после тръгваха по други роднини, а домакините често се "юрваха" с тях от трапеза на трапеза. 

Любимите изненади на малки и големи бяха не скъпите подаръци, а картичките. Още в началото на декември бабите хващата внучетата под ръка и ги водеха в пощата. Там се купуваха цял куп картички с Дядоколедовци и Дядомразовци. На децата се падаше "тежката задача" да грабнат моливите и да измислят пожелания. Картички се даваха дори и на съседите, пращаха се на близки и приятели от града, страната и чужбина. Ако получателят живееше далече, възрастните пишеха писма, разказваха как са младите, колко е пораснало детето, слагаха и няколко снимки. Колкото и далеч да бяха въпросните роднини, отговорът не закъсняваше. Особено интересни бяха "музикалните" картички, а освен коледно настроение, от пликовете изскачаха още снимки и писъмца. Четяхме ги, а после ги прибирахме на сигурно в семейния архив, за да може пак да ги разгледаме, когато ни стане мъчно, или пък когато пак дойдат роднини. 

В следващите години технологиите навлязоха в ежедневието ни толкова бързо, че не всички имаха време да се адаптират. Телефоните станаха по-достъпни, лелите и чичовците остаряха с няколко годинки. Разговорите по телефона станаха по-дълги, а домашните посещения понамаляха. По празниците не се забравяхме, а се обаждахме.  С тези, които не бяхме чували отдавна, говорехме с часове. После тичахме при останалите от фамилията, за да пратим поздрави и да представим кратко резюме на разговора.

С навлизането на интернета в живота ни дългите разговори се превърнаха в електронни писма. После в обаждания по скайп. Епохата на видеочатовете имаше една безкрайно положителна страна - можехме да се чуем по всяко време, стига да сме "на линия". Комуникацията се улесни значително, а красивите картички се превърнаха в емотиконки. От тях вече няма смисъл - честитим си празниците "очи в очи" дори и да ни делят стотици хиляди километри. Знаем всичко за близките си, защото сме "приятели" в социалните мрежи. Писмата са излишни, понякога дори и разговорите. Мейлите и снимките, които някога сме получавали, са безследно изчезнали със стария ни компютър или някоя забравена парола. 

Получаваме много пожелания, гифчета, стикери, а нямаме време да отговорим на всички. Модерните технологии без съмнение имат голямо преимущество - в забързаното ежедневие те ни дават възможност да комуникираме с всички, да не забравяме рождени дни и празници на семейства и приятели. Разликата с отминалите години е не само в отделеното време, но и в наличието на бутон "изтрий". Всяка база данни рано или късно се губи, докато старите картички все още "тананикат" от някой прашасал шкаф. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина