Кога личните лекари ще издават направления за бързи тестове?

Автор: Plovdiv Now 4927
Кога личните лекари ще издават направления за бързи тестове?

Личните лекари все още не могат да издават направление на пациентите си за бързи тестове, ззащото към момента не е изработено т.нар. електронно направление.

„Чакаме вече осем месеца програмистите да изготвят въпросното направление. В момента сме с вързани ръце“, това заяви д-р Гергана Николова, която е личен лекар и член на БЛС.

Относно това как се процедира в случай, че един пациент не е бил нито на преглед, нито на тест, лекува се вкъщи и се влоши, тя отоговори:

„Когато не е проведено абсолютно никакво изследване, което да докаже, че това се касае за Ковид, няма как той да се лекува. Ако пациентът бъде настанен в ковид отделение , а не е заразен, ще се получи много неприятна ситуация. Трябва да има възможност за бързи антигенни тестове, които ние можем да назначим и което колегите ще могат да правят от Бърза помощ – това ще спести цялото това лутане на пациентите. Личните лекари и медиците от спешна помощ са изключително претоварени и това, което искаме е да имаме възможност за бърза диагностика“, заяви медикът пред Нова телевизия.

Според нея трябва да бъдат изградени „бързи пунктове“ на които хората могат да преминават с автомобила си и да се тестват. Това се е случило в десетки европейски държави.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина