Книга разказва за първите години на пловдивския футбол

Автор: Plovdiv Now 1767
Книга разказва за първите години на пловдивския футбол

На 19 април от 18.30 часа в конферентната зала на Народна библиотека "Иван Вазов“ - Пловдив ще се състои премиера на книгата "Из младостта на пловдивския футбол“. Тя е написана от известния привърженик на Локомотив (Пловдив) Ангел Ангелов, който заедно с Владимир Владимиров - Дарбито написа клубния алманах за историята на "черно-белите" - "Оттук започва любовта".

Книгата "Из младостта на пловдивския футбол“ ще бъде представена от Борис Ангелов. Тя разглежда първия четвърт век на организирания футбол в града, от 1924 г. до 1949 г. Представени са всички местни надпревари и техните победители.

Наред с това се прави равносметка на този начален етап. Книгата показва не само победителите в местните надпревари, а и тяхната историческа приемственост в днешните четири клуба на Пловдив.

Представена е също така биографията на дербито между Локомотив и Ботев преди т. нар. "първи мач“ помежду им, изигран през 1951 г. Отделено е внимание и на другото голямо съперничество в града, това между Ботев и Левски.

"Из младостта на пловдивския футбол“ наброява 240 страници във формат А4, като почти половината от тях са приложения. Те съдържат цитати от периодичния печат или от документи, съхранявани в "Държавен архив“.

Книгата е написана въз основа проучване на многобройни източници: 30 периодични издания, 19 заглавия от специализирана литература, 10 интернет сайта, 3 архивни единици от "Държавен архив“ – Пловдив и "Централен държавен архив“ – София.

"Из младостта на пловдивския футбол“ е налична в книжарниците "София-Т“ (Пловдив) и "Български книжици“ (София).

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина