КАТ с нов номер срещу джигитите: Започва да засича средната скорост!

Автор: Деница Лещева 624
КАТ с нов номер срещу джигитите: Започва да засича средната скорост!

КАТ готви нов ход срещу шофьорите, които карат с превишена скорост. Идеята е да се засича средната скорост на преминаване на участъците, където стават най-често катастрофи. 

"Водачите в България не спазват ограниченията за скоростта по пътищата, обикновено намаляват преди стационарните камери, тъй като се знаят. По-добър ще бъде ефектът при отсечка "средна скорост", защото контролът ще бъде много по-голям, отколкото с камерата. Промените са налагат, тъй като една от основните причини за тежките ПТП-та е завишената скорост", каза главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов по време на семинар в Пловдив, посветен на пътнотранспортния травматизъм. Събитието се организира от МВР и ще продължи два дни.

Към момента вече има изградени две отсечки за измерване на средна скорост и въпрос на време е да получат лиценз от българския институт по метрология за стандартизиране на измервателните уреди, уточни главен комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП. По думите му eдната е на третия тунел на АМ "Люлин", а втората е на пътя Пловдив - Карлово.

С лицензирането на камерите, всички заснети от тях нарушения ще бъдат безапелационно приемани като доказателство в съда, ако някой реши да обжалва, каза още той. В момент на разработка са други две отсечки - на пътя Русе - Бяла и в района на село Микре.

От изнесените данни на семинара стана ясно, че София, Пловдив и Варна водят в черната статистика на МВР за най-много жертви от катастрофи. За първите 7 месеца на 2019 година в столицата са загинали 41 души, в града под тепетата - 34, а във Варна - 29. Общо на територията на страната за същия период са станали 3564 катастрофи с 318 загинали и 4505 ранени.

Според статистиката на Главна дирекция "Национална полиция", това е със 185 ПТП-та по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Като най-вероятна причина е нарушение на водача на МПС-то, следват пешеходецът и пътните условия, съобщи комисар Росен Рапчев - началник на сектор "Пътен контрол" към ГДНП.

На територията на Пловдивска области са регистрирани 371 тежки катастрофи през първото шестмесечие на 2019-а година. 

Въпреки че Пловдив област продължава да води класацията по брой катастрофи, инцидентите са намалели спрямо последните години, отчете главен комисар Христо Терзийски, който откри събитието. За последните 10 години, по-малко са били произшествията единствено през 2011-а. По-малък брой жертви на пътя пък е имало 2010-а, 2013-а и 2017-а година. 

Регистрираните нарушения на пътя до месец юли 2019-а са с над 14 000 повече, в сравнение с миналата година. Съставени са над 12 224 актове, а 20 890 фиша са били съставени на мястото нанарушението. Над 20 000 са наложените санкции след проверки с автоматизирани технически средства. 

"Заедно с останалите институции работим изключително активно за намаляване на травматизма при пътно-транспортни произшествия", коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Една от мерките, които са били взети през годините, е  включването на служители от териториална полиция в помощ на колегите им от КАТ. Продължава и развитието на автоматизираните системи, изтъкна Иванов. 

"Всички отдавна говорим за изграждането на единен център за обработване на нарушенията. Той е в процес на изграждане. Освен че ще улесни обработката на нарушението и издаване на актове, ще облекчи и служителите на системата", обясни Иванов.

Очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина