Картофен пай със спанак - за есенните вечери

Автор: Plovdiv Now 9633
Картофен пай със спанак - за есенните вечери

Ако се чудите какво да сложите на масата за вечеря - картофеният пай със спанак е едно много добро предложение.  

Необходими продукти: 1 1/2 кг картофи, 2-3 с. л. олио, 1 стрък праз, 1 глава кромид лук, 100 грама сирене, 200-300 грама замразен спанак, царевичен грис за поръсване (галета), масло за намазване, 50 грама краве масло, сол и черен пипер на вкус. 

По желание може да добавите и 2 щипки индийско орехче.

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, сваряват се в подсолена вода, пюрират се заедно с маслото и се овкусяват с индийското орехче и солта.

За плънката лукът се реже на дребно, празът - на по-едри колела. Запържват се в сгорещеното олио за 1-2 минути. Поръсва се с червен пипер, разбърква се и веднага се налива 1 кафена чаша гореща вода. Задушава се 3-4 минути, след което се добавя замразеният спанак и настърганото сирене и се задушава около 5 минути, като от време на време се разбърква.

Дъното и стените на тавата за печене се намасляват и се поръсват обилно с царевичния грис. Половината от картофеното пюре се разпределя по дъното и стените и се добавя приготвената плънка. Покрива се с втората половина от пюрето, разпределя се внимателно и се приглажда с лъжица, така че да се запечата. Пече се при температура 180 градуса до златисто.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина