Преди дни в Пловдив бе открита единствената по рода си у нас светлинна система, с която се оповестява появата на нов живот. Идеята за създаването на това уникално творение е италианският артист Алберто Гарути, който с този подарък прави реверанс към градското пространство и към хората в него. Уникалното на светлинната система е, че лампите в артистичния квартал на Пловдив започват да пулсират всеки път, когато се роди дете. Родилните отделения на 4 от пловдивските болници вече са оборудвани с бутон, който човек от персонала натиска при всяко раждане. Така посетителите на Капана разбират, че жителите на града са се увеличили с още един нов член.

Щастливи сме, че сме част от проекта на италианския художник Алберто Гарути, че нашата клиника има честта да участва в този проект и да споделяме раждането на всеки един нов живот, разказа проф. д-р Екатерина Учикова - началник-клиника в АГО към УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив. По думите и в отделението всеки ден се получава информация за пулсиращите светлини в Капана и пловдивчани трябва да свикнат да приемат този сигнал, че се е появил нов живот, допълни проф. Учикова.

Запрян Демирев е един от щастливите татковци на новородено момиче. И в негова чест бутонът в родилното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" бе натиснат. Младият баща сподели, че това е най-хубавият ден в живота му след появата на дъщеричката му Адрияна, която проплака на 22 ноември и тежи 3 килограма. Мъжът споделя, че това изграждането на светлинната система в Капана е много добра идея, и че раждането на нов живот трябва да се вижда от всички пловдивчани и гости на града. Раждането на малката Адрияна е преминало без проблем, и бебето, и майката са в добро състояние, казаха лекарите от родилното отделение.

За самото изработване на светлинната инслатация Алберто Гарути е използвал готова инфраструктура, каквато е уличното осветление. Председателят на пловдивското сдружение "Изкуството днес" изрази надежда, че тази творба ше се превърне в една от знаковите през 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Така хората на града могат да бъдат горди, че именно тук е направено това произведение и то с висока художествена стойност, какваио са и повечето творби на Алберто Гарути.

Още за проекта и за едно от ражданията в УМБАЛ "Св. Георги", вижте във видеорепортажа на Милен Ангелов и Авел Бялков: