Кандидатстването за подпомагане на малки фирми в кризата ще става изцяло онлайн

Автор: Plovdiv Now 9168
Кандидатстването за подпомагане на малки фирми в кризата ще става изцяло онлайн

Кандидатстването за финасова помощ за малки и средни фирми ще се провежда изцяло онлайн. Това съобщи Томислав Дончев по време на испекцията на АМ "Европа" днес. Както вече стана ясно, микрофирмите ще могат да ползват финансова помощ между 3000 и 10 000 лв., като за целта са заделени 170 милиона. Програмата отваря в началото на месец май. 

Практически очакваме нулева административна тежест, кандидатстване само на база декларации. Няма да караме никого да пише проекти и това, което се стремим към момента, е да е без хартия, само по електронен път. Ще се опитаме и сключването на договорите да е по електронен път. Това ще я направи достъпна за всички, каза Дончев. Той допълни, че се работи и по възможността фирмите, които нямат електронен подпис, да могат да ползват този на адвоката или счетоводителя си. 

Предстои отварянето на подобна мярка и за средния бизнес, като отново ще бъдат инвестирани 170 милиона. Те ще могат да ползват помощ в по-голям размер. 

Логично е на фокус да са най-малките фирми, защото много често това е доходът на едно семейство, с по няколко служители, заяви Дончев. Той допълни, че се подготвя писмо до ЕК с предложение парите от програмния период, който започва през 2021-а година да могат да бъдат теглени авансово. 

"В момента се подготвя писмо до Комисията. Със средствата можем да финансираме още социални мерки. Това ще ни позволи по-леко да излезем от кризата и ще помогне и на други държави", отговори вицепремиерът на въпрос, зададен от Борисов.

Той допълни, че след края на пандемията е твърде възможно да се преосмисли необходимостта от командировки до Брюксел. Причината е, че настоящата ситуация показва, че работата може да се върши и онлайн. 

"Очевидно заседанията могат да се провеждат и електронно. Не виждам защо трябва да се харчат пари и да се замърсява въздухът с електронни емисии. Министерският съвет можем да го свикваме, когато има нужда, ако трябва - в 11 часа вечерта в събота, по бързата процедура", припомни той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина