Какво се случва в тялото ни, когато сме подложени на стрес

Автор: Plovdiv Now 2774
Какво се случва в тялото ни, когато сме подложени на стрес

Когато човек е подложен на емоционален и психически натиск, то той стига до състояние на стрес – бичът на този век, който буквално може да ни убие. Органите на човешкото тяло образуват няколко системи и животът е невъзможен, ако някой от следните 5 не функционира   - мозък, сърце, бъбреци, черен дроб, бели дробове. Защо споменавам това? Защото стресът има негативен ефект върху всички системи в тялото и конкретно, тези органи!

Какви са ефектите на стреса и тревожността върху тялото му и по-специално, върху 8-те основни системи:

Сърдечносъдова система

Сърдечносъдовата система е „потенциална жертва“ на хроничния, животозастрашаващ стрес. Сърдечносъдовите заболявания са причина за голяма част от смъртните случаи. И според Световната здравна организация това е водещата причина за смърт както при мъжете, така и при жените. Все повече изследвания продължават да свързват  сърдечносъдовите заболявания със стреса. Наличието на стрес, особено, свързан с други рискови фактори – като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, значително увеличава вероятността от развитие на сърдечносъдово заболяване.

Нервна система

Вегетативната нервна система има основната и пряка роля в отговора на тялото на стрес. Стресът започва и завършва в мозъка. Там се задейства реакцията „бий се или бягай“ и се освобождават хормони на стреса, които след това достигат цялото тяло, карайки сърцето да бие по-бързо, ускорявайки дишането и т.н. Накратко, хроничният стрес има негативно влияние върху мозъка.

Дихателна система

Реакцията на мозъка „бий се или бягай“ причинява учестено дишане, понякога до точката на хипервентилация. Такава реакция се наблюдава при пристъпите на паника - внезапно чувство на остра и интензивна тревожност, която се среща при хроничен стрес.

Мускулна и скелетна система

При стрес сме изнервени. В напрегната ситуация това напрежение се „освобождава“ и ни кара да „изтръпваме“. Хроничният стрес кара мускулите в тялото ни да бъдат напрегнати – при хронична болка и мускулно-скелетни проблеми се наблюдава същото.

Репродуктивна система

И при двата пола репродуктивната система се влияе от нервната система. При мъжете се произвежда тестостерон и се активира симпатиковата нервна система, за да създаде възбуда, така че стресът създава дисфункция точно в този момент. При жените стресът засяга редица функции: овулация, ПМС, менопауза и сексуално желание. При стрес мозъкът отделя кортизол, което с течение на времето може да повлияе негативно на нормалното функциониране на репродуктивните органи.

Ендокринна система

Мозъкът задейства освобождаването на хормони на стреса, кортизол и епинефрин, през хипоталамуса. Надбъбречните жлези произвеждат кортизол и епинефрин по време на стрес, хормони, които повишават нивата на бдителност на тялото.
Черният дроб произвежда глюкоза по време на гореспоменатия процес, което би осигурило помощ в ситуация „бий се или бягай“. Този излишък на кръвна захар може дори да доведе до диабет тип 2.
Управлението на стреса е от съществено значение в процеса на поддържане на нормално ниво на кръвната захар - и по този начин за избягване на диабет и други свързани заболявания в някои случаи.

Кожа

Когата играе важна роля в поддържането на телесния баланс, включително защита, регулиране на температурата, сензорна реакция, биохимичен синтез и усвояване на хранителни вещества. За да функционира правилно тази система, е необходимо други вътрешни системи да функционират правилно. Стресът нарушава тяхното нормално функциониране, което може да доведе до намалено кръвообращение в кожата, нееластичност, дестабилизиране на функциите на жлезите и нарушаване на възстановяването на тъканите.

Храносмилателна система

Консумирането на твърде много храна, напитки и употребата на никотин може да причини киселини или рефлукси - често срещан проблем за тези, които се справят с хроничен стрес. Стресът може също така да повиши чувствителността на стомаха, което влошава наличието на споменатите симптоми.

Намаляването на стреса и положителните промени в начина на живот са неразделни. Подобряването на цялостното здраве и способността за справяне със стреса често се постига чрез редовни упражнения, балансирана диета и избягване на прекомерната консумация на алкохол, кофеин и тютюн. 

Източник: Puls.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина