Как се отразява COVID-19 върху здравето на хората и върху бизнеса за двата най-обсъждани въпроса свързани с пандемията. Тези проблеми касаян освен здравната система и нейният лимит, както и състоянието на икономиката и частния сектор, но и два съвсем показателни параметъра - безработицата и смъртността. Затова и тези цифри се превръщат в относителна пътна карта за анализ на последиците от вируса, пише trafficnews.bg.

Ето как се движи трудовия пазар в светлината на втората вълна на пандемията от септември насам:

Безработица в Пловдив

Като извоювал си име на бързоразвиващ се от гл.т. на индустриализация, а и в сферата на услугите и аутсорсинг сектора, Пловдив град категорично е притегателен център за търсещите работа. От там и урбанизирането на района, но и в крайна сметка по-големият удар, който понася по време на криза. Когато ресторантьорският и хотелиерският бранш буквално остана затворен, десетки предприятия съкратиха процент от работниците, а разкриването на нови работни места се превърна в табу, новорегистрираните на бюрата на труда удариха рекордни стойности.

Шокът започна в края на март със съкратени по около 1000 души на седмица и достигна пик в първото десетдневие на април, когато за седмица губиха работа над 2800 души. Тенденцията, макар и по-слабо продължи до 10 май, а след това трудовият пазар започна да се съживява, като за цели 6 седмици наетите на работа от бюрата по труда бяха повече от новорегистрираните. От началото на юли обаче постепенно започна увеличение на безработните. От 1 септември до 25 октомври 4183 души са загубили работа и са се регистрирали в бюрата по труда в Пловдив и областта.

Отписаните от услугите на Агенция по заетостта са 3477. Така излиза, че "официалната" цифра на безработицата нараства с над 700 души за последните два месеца, ала предвид че сивият сектор още не е за пренебрегване, а и вече много хора нямат право на обезщетение за безработица и не се регистрират в бюрата - вероятно истинската цифра е далеч по-значима. 

Само София е по-ударена от гл.т. на безработни, но пък на фона на населението там, паралел няма.