Каква е ползата от ваксините? Как действат ваксините срещу COVID-19?

Автор: Plovdiv Now 3287
Каква е ползата от ваксините? Как действат ваксините срещу COVID-19?

Ваксините защитават хората и общностите от смъртоносни заболявания. Благодарение на тях бе ликвидирана едрата шарка и почти бяха премахнати други болести, като полиомиелита.

Каква е ползата от ваксините?

Ваксинацията подпомага имунната защита на организма срещу често срещани заболявания, на които хората могат да бъдат изложени. В по-голямата част от случаите ваксинирането предпазва хората от заразяване с болестта.

Понякога човек може да се разболее дори и след като е ваксиниран, но симптомите са по-леки и възстановяването е по-бързо.

Някои от болестите, срещу които предпазват ваксините, са:

  • хепатит B
  • инфекция с човешки папиломавирус (HPV)
  • грип
  • морбили, паротит и рубеола
  • полиомиелит
  • тетанус
  • туберкулоза

По-добре за всички

Вероятността ваксинирано лице да предаде инфекциозно заболяване на други лица е по-малка, така че ваксинацията може да помогне за предпазване на лицата, които не могат да бъдат ваксинирани. Сред тях са:

  • бебета
  • деца
  • възрастни хора
  • хора със слаба имунна система, като например пациенти с ракови заболявания

Тези групи имат полза от това, че останалите хора се ваксинират, тъй като по този начин болестта не може лесно да се разпространи в общността.

За да се създаде такъв колективен имунитет, е необходим голям брой ваксинации. Ваксинирането на голям брой хора води до прекъсване на веригите за предаване на инфекции. Така например, според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) 95 % от хората трябва да се ваксинират срещу морбили, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на заболяването в общността.

Намаляване на тежестта върху хората

Като помага на повече хора да останат в добро здраве, ваксинацията допринася за намаляване на социалните и психологическите последици от болестта за хората и за облекчаване на тежестта върху болниците и здравните системи. Това означава, че ресурсите могат да се използват за борба с други заболявания, като рак или болестта на Алцхаймер.

Как действат ваксините срещу COVID-19?

Ваксините действат, като подготвят имунната система (естествените защитни сили на организма) на човека да разпознава конкретна болест и да се защитава.

Изграждане на имунитет

Повечето научни изследвания във връзка с ваксините срещу COVID-19 включват генериране на отговор на цял протеин или на част от него, който е уникален за вируса, причиняващ COVID-19. Когато дадено лице получи ваксината, тя ще предизвика имунен отговор. При повечето ваксини срещу COVID-19 се изискват две дози за изграждане на имунитет.

Ако по-късно лицето се зарази с вируса, имунната му система го разпознава и е готова да го атакува.

Ваксини, купени от Европейската комисия

Ваксини на основата на информационна РНК

  • BioNTech/Pfizer
  • Moderna
  • CureVac

Този вид ваксина съдържа част от „указанията“ от вируса, който причинява COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеин, който е уникален за вируса.

Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Протеин-базирани ваксини

  • Sanofi/GSK

Този вид ваксина съдържа фрагменти от протеин, който е уникален за вируса.

Те са достатъчни, за да може имунната система на лицето да разпознае, че уникалният протеин не би трябвало да се намира в организма, след което тя реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Ваксини с вирусен вектор

  • AstraZeneca
  • Johnson & Johnson

При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19.

Това позволява на собствените клетки на организма да произведат протеина, който е уникален за COVID-19.

Имунната система на лицето разпознава, че този уникален протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира чрез създаване на естествена защита срещу заразяване с COVID-19.

Ако по-късно ваксинираното лице бъде изложено на вируса на COVID-19, неговата естествена защита е в състояние да разпознае протеина в COVID-19. Защитните сили на организма са подготвени да убият вируса и да предотвратят навлизането му в клетките или по-нататъшното му разпространение.

Повече информация относно ваксинацията срещу COVID-19

За повече информация относно програмата за ваксиниране вж. също Имунизационния календар на ECDC и официалните уебсайтове относно ваксинацията в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

Източник: Официален сайт на ЕК

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина