Как празнуваха затворниците в Пловдив? С ракия, но без “За много години!“

Автор: Валерия Василева 10294
Как празнуваха затворниците в Пловдив? С ракия, но без “За много години!“

Коледно-новогодишните празници се свързват с домашен уют, семейни сбирки, аромат на канела, пищна украса и дядо Коледа. Имам обаче едни хора, които са далеч от дома заради собствените пороци - агресия, алчност, лакомия, лъст. Това са лишените от свобода. Превъзмогвайки тъгата по дома и близките,  затворниците стават изключително креативни в стремежа си да направят празниците досущ като навън.

Това се случва и в затвора в Пловдив – ракия, телевизионни програми, концерти украса и дори … Снежанка. Наши източници вдигнаха завесата около атмосферата в затвора под тепетата.

Оказва се, че въпреки забраната, наличието на алкохол на масата е факт. Интересното е, че спиртните напитки са „домашно приготвени”. Но как? Лишените от свобода разказаха, че подготовката по направата на ракия започва още месец, а дори и повече, преди Коледа.

Началото на декември е времето, когато в пратките на затворниците присъстват предимно плодове и то такива, които много лесно се развалят – кивита и грозде. Продукцията се поставя веднага върху горещите радиатори.

Вече омекнали, плодовете се слагат в кофа за пране. Купува се захар от лавката, а хлябът от обяд и вечеря се прибира по джобовете.  Щом всичките продукти са налице започва приготвянето. Към плодовете се добавя захарта, а за да ферментира по бързо плода се добавя хляба. Не след дълго започва дългоочакваното варене на ракия. В джибрите се поставя бързовар, а кофата се покрива с найлон. Завирайки се отделят капки, които тръгват по найлона и се събират в бутилки. Voala… трапезата е оборудвана с алкохол.

В затвора имаш ли цигари си цар. Често лишените от свобода подкупват съкилийниците си, на чиито имена пристигат чужди пратки. Отвън се вкарват деликатеси, салати и меса. Покрай всичките хранителни продукти преминават и някои забранени субстанции, но за този канал вече сме ви разказвали в предходни материали.

Заради мерки за сигурност, в затвора елха не се поставя. И все пак, за да се усети коледния дух зад решетките, администрацията се е погрижила, поставяйки семпла и безопасна украса – хартиени гирлянди.

На Коледа и Нова година трапезите се опъват и започва забавата. Телевизорите се увеличават до дупка и се дава старт на яденето и пиенето. Какво е купон без музика? Традиционните ритми са предимно с ориенталски мотиви.  Масите се отрупват с луканки и разбира се класиката – салата „Снежанка”.

Подаръци липсват, както и посещението на белобрадия старец.  Зад решетките обаче има един обитател, който се представя за помощничката на дядо Коледа – Снежанка. Небезизвестният в затвора обитател Викторио на драго сърце се въплъщава на приказната героиня.

На 31 декември, точно в полунощ, чашите се вдигат високо и се честити Новата година. За разлика от живото навън, зад решетките поздравите „за много години” са строго забранени. Ясно защо.

Заради празничната атмосфера не липса и консумацията на забранени вещества. Именно по Коледа и Нова година контролът на патките е засилен с цел да не се вкарват наркотици. Въпреки това все ще се намери някой, който да почерпи нещо „силно и ободряващо”.

Зад решетките винаги има и такива обитатели, които са далеч от веселбата. Много лишени от свобода са семейни и празниците ги натъжават, защото са далеч от близките си. Но, щат не щат сънят по Коледа и особено в новогодишната нощ е блян.  Изключенията прекарват вечерите, говорейки или пишейки по телефоните си, когато охраната е съсредоточена около килиите с празнуващи.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина