Как да познаем българското агнешко месо?

Автор: Plovdiv Now 3401
Как да познаем българското агнешко месо?

Малко преди Великден започнаха масови проверки за качеството на агнешкото месо, което се предлага на пазара. Основно ще се следи за произхода му дали търговците спекулират, предлагайки замразено вместо охладено агнешко. 

"Българско агнешко има. Друг е въпрос е това, което влиза, да не се предлага и то като българско. Миналата година македонско агнешко се пребрандираше и излизаше на пазара като българско. Беше възбранено над 30 тона такова месо. Очакванията ни са за спокоен и добър великденски пазар", коментира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Синият цвят на маркировката дава гаранция, че месото е българско, уточни той. Караколев призова контролните органи стриктно да проверяват, а хората да изберат българското месо. 

"Добавката на пенсионерите ще стигне за едно хубаво агнешко бутче - около 3-4 кг. Няма промяна откъм цена в сравнение с миналата година. Агнешкото не трябва да е повече от 25-27 лева за килограм. От фермите цените са същите. Търговците на дребно използват еуфорията. За потребителите е добре, че с едно пазаруване ще минат и двата празника", каза още Караколев и допълни, че всяка година се наблюдава засилено пазаруване от фермите. 

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация съобщи, че към момента не се изпълняват разписаните споразумения с властта. 

"Фундаментална точка гласеше, че всички земеделски производители, животновъди, плодове и зеленчуци, тютюнопроизводители и др. трябва да получат ставките, които са получили през 2023 г. Това така и не се получи, ощетени са собствениците на над 140 хил. броя овце. Няма достатъчно финансов ресурс да се платят тези средства. Започнаха да се чуват оправдания от Министерството на земеделието", посочи Караколев пред bgonair. 

Той предупреди, че ако не се изплатят средствата в уговорения срок - до 22 април, се очаква протестите на земеделците да бъдат възобновени. 50 хил. земеделци очакват обещаната финансова помощ от държавата.

"Министър Вътев е запознат с разминаванията, наясно е, че досега не бяха отпускани нужните средства. Днес ще проведе срещи с премиера и финансовия министър. Очакваме разчетът на средствата да се случи. Ще бъда доволен, когато всичко договорено се случва", подчерта Караколев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина