Как COVID-19 промени Пловдив: Смъртността падна, безработицата скочи

Автор: Виктория Петрова 3785
Как COVID-19 промени Пловдив: Смъртността падна, безработицата скочи

Висока безработица беляза Пловдив през изминалите тежки месеци, по време на пандемията COVID-19 и всички извънредни мерки и рестрикции, наложени срещу разпространението на болестта. 

Малко над 14 700 души в областта са загубили работата си в периода 16 март - 14 юни, а едва 4945 са започнали работа в критичната ситуацията. В нетен план излиза, че трудовият пазар се е свил с около 10 000 работни места - с други думи онези 10 000, които са новите безработни.

Това обаче е само официалната статистика, която минава през Бюрото по труда и не отчита всички онези, които са били принудени да напуснат работа, но поради редица причини не са се регистрирани в териториалните звена на Агенцията по заетостта. Те винаги остават извън понятието безработни заради ограниченията на методологията и термина безработен "уволнен, но търсещ работа, като се заяви като официално безработен". 

Очевидно, че това съвсем не е най-точният показател за влошената икономическа ситуация, съответно за влошения трудов пазар и съответните трудови жертви, дадени след пандемията. Пловдив е на второ място в страната - и по най-много уволнени и по-най много новонаети, след София. 

Кратка хронология показва, че силата на уволненията се отприщва около 10 дни след обявеното извънредно положение на 13 март. През 23 - 29 март е първата вълна от регистрирани над 1100 нови безработни, а сривът на наетите вече е факт с едва 166 новопостъпили. Следващата седмица съкращенията се удвояват и пикът на новоосвободените настъпва в седмицата 6 - 12 април, когато има нови близо 2900 новорегистрирани на бюрото по труда. Дъното на най-малко хора, започнали работа, пък се отбелязва в седмицата 13 - 19 април. Постепенно шокът намалява и числата се обръщат - постъпващите безработни намаляват спрямо хората, започващи работа. Последните седмици се наблюдава положителна тенденция - наетите са повече от освободените. 

От друга страна обаче истинските жертви - тези, които губят живота си поради заболявания, инциденти или по естествени причини, са намалели. 300 по-малко са жертвите за първите 22 седмици на 2020 година, спрямо същия период за 2019. През първите 5 месеца на миналата година в област Пловдив са починали общо 4371 души, докато през настоящата година те са 4076. Тепърва ще се правят анализи на какво се дължи това. Според официални данни починалите в областта от COVID-19 са 6. 

За периода от 13 март до края на месец май разликата в починалите през 2019 и 2020 е не толкова драстична - 124 души, отново обаче в полза на 2020 при 2074 жертви, спрямо 2198 в същия период миналата година. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина