Качествата, характерни за „серийните кръшкачи“

Автор: Plovdiv Now 2508
Качествата, характерни за „серийните кръшкачи“

Изневярата е сред най-често срещаните причини за раздяла – особено когато се повтаря. 

Изневярата е тежка злоупотреба с доверието, която може силно да нарани партньора. При това всеки решава сам за себе си как да постъпи, когато в отношенията се появи подобна пукнатина. Обикновено си задавате въпроса: да простя ли, или да се разделя? От основно значение за това решение е какво точно се е случило. И дали от конкретния случай може да се извади заключението, че няма да се размине само с еднократно кръшкане. Но как да разберем? Психотерапевтът Джордан Травърс е идентифицирала три признака:

Минал опит

Ако през детството не всичко е вървяло гладко в семейството и се е стигало до травматични преживявания и/или чести загуби, това може да се отрази върху поведението в интимната връзка. Така например хора, които са преживели неприятни събития, по-често търсят утеха отвън. И за съжаление не само под формата на позитивен фийдбек или комплименти, но и на любовни афери. Ниското самочувствие се повишава, когато срещаме одобрение и признание. Освен това: който има изневеряващи родители, сам е склонен към измяна. Това показва изследване, публикувано преди няколко години в списание „Personal Relationships“.

Страх от обвързване и загуба

Ако партньорът/партньорката ви не обича да е сам/а, според Джордан Травърс също е потенциален признак за „сериен кръшкач“.  Проучване, публикувано през 2021 г. в списание "Personality and Individual Differences", е установило, че хора, които се страхуват от изоставяне и самота, са по-предразположени към изневяра. Причината: чрез третия човек, с когото мами, неверният партньор не се чувства толкова самотен. Ще познаете тази склонност по това, че партньорът или партньорката ви се държи дистанцирано и не обича да говори за собствените си чувства – той/тя се опитва да запази контрол над себе си и своите емоции.

Импулсивност вместо разсъдливост

Третото типично качество на „серийния кръшкач“ е импулсивността. Тези хора лесно се палят и действат, без да се замислят или да анализират поведението си. Постоянно търсят възбуда и „адреналинови импулси“, характерни за тайната афера. Самооценката им не е особено висока и изневярата е начин да получат признание. Резултатите от проучване, публикувани през  2018 г. в списание "Journal of Research & Health", потвърждават връзката между импулсивност и невярност.

Източници: psychologytoday.com, onlinelibrary.wiley.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина