Изследване: Преболедувалите новия вариант на коронавирус може да имат антитела до 20 месеца

Автор: Plovdiv Now 8227
Изследване: Преболедувалите новия вариант на коронавирус може да имат антитела до 20 месеца

Хората, които са преболедували от новия вариант на коронавирус, може да имат антитела до 20 месеца, установи американско проучване.

Изследването е на специалисти от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор. Направени са кръвни проби на общо 816 неваксинирани възрастни американци. Анализът показва, че антитела имат 99% от доброволците, които са имали положителен тест за COVID-19. Те са налични в пробите на 55% от тези, които смятат, че са били инфектирани, но не са се изследвали, както и на 11 на сто от участниците, смятащи, че никога не са боледували от новия коронавирус. 

"Почти всеки с документирана инфекция има антитела и изглежда, че те се запазват доста дълго време", каза авторът на изследването д-р Дори Сегев, трансплантационен хирург. Той обаче предупреждава, че наличието на антитела не е гаранция, че човек не може да се зарази повторно.

Обнадеждаващи са доказателствата за естествен имунитет при неваксинирани здрави възрастни в САЩ след потвърдена инфекция с Ковид-19, но не е ясно по какъв начин нивото на антитела влияе на защитата срещу бъдещи инфекции, особено при нови варианти.
Според доктор Ото Йънг, имунолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, проучването показва, че "хората имат антитела, които се образуват след Ковид-19, но не ни казва нищо за имунитета, тъй като не знам какво ниво на естествени антитела е необходимо за защита". Той е сред специалистите, направили проверка на резултатите от проучването на доктор Дори Сегев.

Други проучвания вече показаха, че антителата, придобити след преболедуване от коронавируса, намаляват с течение на времето, най-често след около шест месеца. Йънг отбелязва, че новото изследване анализира информация за точно определен момент във времето.

Затова и експертите бързат да предупредят, че последните открития не означават непременно защита срещу повторно заразяване. Те подчертават, че ваксините остават важна част от стратегията за борба с пандемията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина