Изненадваща смяна в пловдивската полиция! Идва нов директор

Автор: Парашкева Иванова 4660
Изненадваща смяна в пловдивската полиция! Идва нов директор

Изненадваща рокада в Областната дирекция на полицията в Пловдив. Две години след назначаването му, досегашният директор ст.-комисар Атанас Илков е сменен. Полицай №1 e преместен в Кърджали, за да оглави тамошната областна структура на МВР. Той ще заеме мястото на Венцислав Момчилов, който днес е преназначен в Жандармерията в София. В 17.30 ст.комисар Илков ще бъде представен в ОД МВР Кърджали. 

Причините за изненадващата рокада не са известни, но преместването може да се разглежда како като понижение, тъй като областната дирекция в Кърджали е значително по-малка от Пловдив, която е втора по големина в страната, а от друга страна може да е изпращане в заслужен отдих, тъй като ако през 2018 престъпленията под тепетата  са 6470, а тези в Кърджали са 881. Смяната идва след фатален инцидент , при който мъж задържан за наркотици в ареста на пловдивско районно управление, скочи от прозорец на тоалетна на третия етаж и загина. 

Атанас Илков оглави пловдивската дирекция след серия спорни съкращения в полицията. След като предшественикът му Христо Разсолков напусна системата, въпреки че по онова време пловдивската дирекция бе с най- високи резултати,  той зае неговото място. През последните две години полицията загуби част от натрупания актив, но пък обстановката в града е сравнително спокойна. Самият Илков винаги беше в горещите точки при масови безредици, спорни мачове или тежки престъпления. 

Прави впечатление обаче, че някои от големите полицейски акции под тепетата, като ареста на кмета на Северен Ральо Ралев и разбиването на фабриката за контрабандни цигари в село Труд, станаха под ръководството на Специализираната прокуратура и с участието на служители от ДАНС и БОП - София.  Пловдивската полиция сякаш умишлено бе държана настрана. Дали причината е тежестта на извършените престъпления, или липсата на доверие, не е ясно. 

Ве още няма отговор на въпроса кой ще наследи Илков на директорския пост. Задълженията му временно ще бъдат поети от неговия заместник Димитър Събчев, чието име се спряга като потенциален кандидат. 

Очаквайте подробности. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина