Миризмата на тютюн се завърна в складовете с изложба за Пловдив и истории за тютюна СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 163
Миризмата на тютюн се завърна в складовете с изложба за Пловдив и истории за тютюна СНИМКИ

С изложбата “ДИМ. Истории за тютюна“ бе дадено началото на откриващия уикенд на Пловдив - Европейска столица на културата. Това е едно от събитията, включени в тридневната програма. Изложбата е разположена на двата етажа в един от емблематичните складове в Тютюневия град. Експозицията разказва за Пловдив и България през историята на тютюна. Тя обхваща последните близо 150 години, тръгвайки от никотиновите следи в Османската империя, през Първото пловдивско изложение, модернизацията на обществото, войните и следващите ги бежанци, работническите бунтове, диктатурите на XX в., външната политика на България, икономически възходи и крахове.“

Миризмата на тютюн се завърна в складовете, заедно с множеството експонати и текстове, събрани от екипа. Изложбата се разполага в четири зали на общо 2000 кв.м , на двата етажа от сградата, където фондацията премести ядрото на големия европейски проект.

Тютюневите истории са разказани с много образи, живи и въздействащи. За това помагат включените материали от над 20 институции от цялата страна, които представят ценни предмети, архивни видео материали, десетки фотографии и документи, както и блестящи произведения на изкуството, собственост от Градска галерия - Пловдив.

Сред тях са творби на Георги Божилов - Слона, Христо Стефанов и др. Специално място в експозицията заемат работите на специално поканените съвременни художници Стефан Николаев, Алла Георгиева, но и представянето на писателя Георги Господинов с режисираната от Явор Гърдев радио пиеса “D.J.”, всички интерпретиращи тютюневата тема, в контекста на идеите за свободата и ограниченията, на изкуството и любовта.

В изложбата е показана и една уникална частна цигарена колекция, тази на Димитър Георгиев.

„ДИМ. Истории за тютюна” може да бъде разгледана до 30 март. На откриването присъстваха представители на семейството на европейските столици на културата.

 

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина