Изложба показва красотата на Япония, видяна през обектива на фотографи от Пловдив и Матера

Автор: Plovdiv Now 5092
Изложба показва красотата на Япония, видяна през обектива на фотографи от Пловдив и Матера

Проектът е базиран на партньорството между Европа и Азия и се осъществява през погледа на фотографи, представители на града - Европейска столица на културата в съответната година, които документират образи от различни префектури на Япония.

Артистичен директор на проекта е Микико Кикута. Стартирал още през 1999 г., проектът, обхващащ ежегодно две европейски държави и Япония, има богата история и художествен архив. Колекциите дават възможност на японците да преоткрият аспекти от ежедневието си, а на европейците да задълбочат знанието и сетивността си за далечната източна страна.

Снимките, заснети на различни локации в Япония, всяка година се издават и в двуезичен каталог „Европейски поглед към Япония“ и се представят в изложби в трите държави. След изложбите фотографиите остават в съответната префектура като културното наследство за идващите поколения. Проектът се провежда всяка година с намерението всички 47 японски префектури да бъдат фотографирани.

През 2019 г. в реализацията влизат Пловдив и Матера като градове - Европейски столици на културата за 2019 г. и японската префектура Точиги. Селектираните фотографи са Владимир Пеков от Пловдив и Алесия Роло от Матера. Резиденцията в Япония  бе през март/април 2019 г. Изложбите се представят в Матера и Пловдив през 2019, а японската експозиция ще бъде открита през 2020 година.

В Пловдив изложбата Изложба "Европейски поглед към Япония" ще бъде представена в периода 21 октомври - 27 ноември 2019 г. в СКЛАД, ул. „Екзарх Йосиф“ 16. В Матера изложбата бе представена от 21 юли до 20 август 2019 г. в Църква Санта Мария де Арменис.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина