Излезте от града! Екопътеки край Пловдив зареждат с красота, спокойствие и чист въздух

Автор: Plovdiv Now 55955
Излезте от града! Екопътеки край Пловдив зареждат с красота, спокойствие и чист въздух

Какво по-добро място за отдих от природата през настоящите великденски почивни дни или през хубавите пролетни и горещите летни дни?

TrafficNews споделя идеи за 5 екопътеки, подходящи както за възрастни, така и за малки деца. 

На крачка от Пловдив: Мати Божа

Понякога в желанието си да видим повече и повече пропускаме това, което е под носа ни. Склонни сме да минем километри в търсене на нова дестинация, а не познаваме тези, които са съвсем близо.

Да поемем на път към параклис „Света Богородица“ или по-известен като Мати Божа. Той се намира малко след село Първенец в посока Храбрино. Може да спрете автомобила си на паркинга на заведенията, които се намират край пътя и да и да преминете по моста над река Първенецка.

 Пътеката е добре маркирана и няма как да се объркате. Денивелацията може малко да ви измори, но са поставени и пейки, така че спокойно може да си почивате. Мястото е чудесно за пикник. Най-впечатляващото от всичко е красивата гледка, която се разкрива към Първенец, Пловдив и Храбрино. Сякаш и трите населени места са в краката ти.

Пътуваме от Белица до Кръстова гора – идея за приключение в красиви Родопи

Само на 60 км от Пловдив се намира именно едно такова – Белица.  Населеното място е и съвсем близо до Лъки – 10 км. Според местните легенди селото носи името на красива девойка - Белиша, която по времето на Османската власт е дала живота си, за да запази вярата си.

Ако имате свободно време и искате да го посветите на Родопите, задължително трябва да посетите красивото село. От него започват и няколко екопътеки, а в местността може да видите уникални природни забележителности.

Ето и какво трябва да видите в района:

От Белица до Пещерата

Започваме с първата екопътека, която започва от китното селце. За нея не трябва да сте много опитен планинар, тъй като тя e лека и много приятна. Навсякъде има информационни табели, маси, пейки, беседки, барбекю, дървени кошчета.

В района има и много забавления за децата - атрактивни умалени модели на къщичка на баба Яга, на Снежанка и седемте джуджета, на бабата на Червената шапчица и различни кътове-на Тарзан, на Мечо пух и други.

На път към Кръстова гора

По туристически маршрут можете да стигнете и до Кръстова гора – един от най-посещаваните туристически обекти в Родопите. За тази разходка трябва да се запасите с малко повече търпение, издръжливост и разбира се запаси от вода и храна. Маршрутът е дълъг 12 км. В част от маршрута е застъпен и участък от първата екопътека.

По маршрута на екопътеката са поставени информационни табели, които да обогатят знанията ви за величествената Орфеева планина, а също така и интересен монумент – символ на родопчанина, плочи с десетте божи заповеди, авторски изделия от глина и още много други интересни предмети.

Зелена екопътека край Асеновград: 

Още едно предложение съвсем близо до Пловдив е разходката край Асеновград. Може да оставите автомобила си още в началото на отбивката за Асеновградската крепост или до тази на „Свети Димитър“, според зависи колко искате да удължите маршрута си. При всички случаи той няма да ви отнеме повече от три часа и то при условие, че спрете още на първия паркинг и се качите до върха.

Именно тази гледка заварихме и на параклис „Свети Димитър“, където масите са няколко и съответно и компаниите бяха повече. На площадката има изградено и барбекю, което може да се ползва от всеки. Едни са тръгнали на разходка, а други предпочитат да заседнат на „маса“.

Най-впечатляващото нещо обаче остава гледката – Асеновград е под краката ви, на запад се извисяват тепетата, а точно пред вас  е Стара Планина! На този фон гордо се вее и трибагреника.

Малко преди да започнете да се изкачвате по стълбите за параклиса в отбивка на ляво е и новоизградената екопътека „Кутра“, по която се стига и до върха.

Екопътека "Бяла река" е съвсем близо до Пловдив, маршрутът крие чудеса

Друг маршрут, който ви предлагаме, се намира в Стара планина и се намира само на 56 км от Пловдив.  Разходката е подходяща както за един ден, така и за два. Посоката, която трябва да хванете, е Калофер, а крайната точка е екопътека „Бяла река”.

Районът се отличава с красива природа и най-вече със страхотна кухня. Отправяме се на път към екопътека „Бяла река”. Ще стигнете и до бивак Бялата река, от който започва и красивата екопътека. Разкриват се уникални гледки от реката и малки водопади. Тук могат да бъдат видени 11 уникални за района растителни вида. В Национален парк Централен балкан също така има и огромно разнообразие от животински видове, сред които: мечки, вълци, диви кози, царски орли и редица други.

Преходът е лесен и продължава около час. В района има няколко беседки и обособени места за пикник, на които също може да починете.

Екопътека край село Равнища съхранява магията на дивото: 

Село Равнища и едноименната хижа се намират на около 30км от Пловдив, като се минава през Първенец и с. Дедево. То е близо града, но пари тайните на природата. Ето как да стигнете до там: 

Малко преди хижата се отбива наляво и се тръгва по широк черен път. Продължава се по широка планинска пътека, водеща до дърво с указателни табели. Тръгва се наляво по пътечка, спускаща се към гората. Следва се жълтата маркировка, която се намира по дървета и скалите.

Маршрутът по пътеката ще ви отнеме около 30 минути и ще ви отведе до скалиста местност с прекрасна панорамна гледка. От там се виждат зелените родопски склонове, а небето сякаш е в ръцете. Надморската височина е около 1260м, а на ръба на тази скала си стои самичко едно дърво. Без листа и цвят, без другар... Стои и се любува на величествената Родопа планина.
За истинските ценители на природата и нейните дарове, тази разходка си заслужава.

И не забравяйте – природата ви подарява красиви преживявания. Върнете ѝ услугата, като я пазите чиста!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина