Изкуствен интелект ще се бори със задръстванията в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 1349
Изкуствен интелект ще се бори със задръстванията в Пловдив

Община Пловдив ще кандидатства по програма за изграждане на съвременни технологии в градското развитие, включително и на изкуствен интелект. На предстоящата сесия на местния парламент ще се гледа кандидатстването по проектно предложение по програма „Европейска инициатива за градско развитие - Иновативни дейности“, тема „Технология в градовете“, предава trafficnews.bg.

Основната цел на програмата е осигуряване на подкрепа на градове от всякакъв мащаб за изграждане на капацитет и знания за иновации, които да бъдат внедрени, както в администрацията, така и във всички аспекти на градския живот.

В мотивите се пише, че едно от големите предизвикателства пред Община Пловдив е бързият темп на растеж на населението. Според данни от EUROSTAT то  нараснало с над 20% за период от 1,5 години, което се равнява на увеличение с между 50 000 и 60 000 души от декември 2022 г. до юни 2024 г.

Това от своя страна води до липсата на интегрирана платформа, която да обединява информацията от различните общински дирекции,  натоварения трафик и задръстванията, влошеното качество на въздуха и други. За това  общинската администрация инициира проектна идея, с която да кандидатства по програмата.

Най-интересното предложение  в проекта е внедряването на AI система за управление на трафика. Целта е  да оптимизира движението в най-натоварените зони, особено вход-изход към индустриалната зона „Тракия“ и Карловско шосе.

С помощта на авангардни AI технологии, системата ще анализира транспортните потоци в реално време, предлагайки оптимални маршрути и решения за намаляване на задръстванията. Това ще бъде особено важно по време на пиковите часове, когато трафикът е най-натоварен, осигурявайки по-бързо и безопасно придвижване на гражданите и товарите.

Проектът ще внедри иновативни AI системи в 12 стратегически точки около входно-изходните артерии на Тракия икономическа зона и Карловско шосе. На тези ключови места ще бъдат инсталирани съвременни камери и сензори, които ще наблюдават потоците на автомобили и пешеходци в реално време.

AI алгоритмите, които ще бъдат интегрирани в системата, ще имат възможността да анализират събраните данни и да оптимизират движението, предотвратявайки задръстванията и осигурявайки безопасно преминаване

Друга част от проекта е портал за управление на градските ресурси. Предвижда се разработване на портал, предназначен да координира и управлява различни дейности в града, включително наемане на зали за спорт и култура, оптимизация на публичната инфраструктура и управление на ресурсите.

Порталът ще предостави на гражданите лесен достъп до информация и услуги, като така ще улесни взаимодействието с общинските служби. С интуитивен интерфейс, потребителите ще могат бързо да намират необходимата информация и да извършват резервации.

Друга част е виртуален асистент за граждани. Предвижда се разработването на персонализиран асистент, който ще има за цел да улесни жителите на Пловдив в намирането на важна информация, свързана с техните нужди.

 Виртуалният асистент ще осигури възможност за структуриране на информацията от различни общински звена. Когато гражданин или посетител зададе въпрос, асистентът ще отговори по индивидуален начин, без да се ограничава до предварително подготвени отговори, както е при традиционните чат ботове. Например, ако потребителят запита за най-добрия квартал за живеене, асистентът ще анализира данни от различни източници и ще предостави персонализирани препоръки, базирани на предпочитанията на запитващия. Идеята зад виртуалният асистент е да улесни комуникацията между гражданите и общинските служби, като предоставя нов подход за взаимодействие.

Общият бюджет на проекта е до 6 милиона евро - 11,753,007 лева. Финансирането е структурирано в съотношение 80% безвъзмездна финансова помощ и 20% съфинансиране, като за Община Пловдив максималният размер на собствения принос е 340 000,00 евро, който принос може да бъде осигурен и под формата на in-kind принос (натурален). Допустимо е кандидатстване в партньорство.

 Продължителността на проекта е до 3.5 години или 42 месеца от неговото стартиране.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина