Изгубени или откраднати лични документи няма да са валидни след намирането им

Автор: Plovdiv Now 5797
Изгубени или откраднати лични документи няма да са валидни след намирането им

Обявените за изгубени или откраднати лични документи повече няма да се обявяват за валидни след намирането им, решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за личните документи.

Така на практика се преустановява досегашният процес на ревалидиране на лични карти и паспорти, а в мотивите си вносителите от Министерския съвет посочват, че мярката цели да постигне съответствие на информацията за документите, налична в информационната система на МВР, с тази на Интерпол и Шенгенската информационна система, съобщава БГНЕС.

С новите текстове депутатите прецизират и основанията за обявяване за невалидни на лични карти и паспорти, както и се предвижда възможност това да става и по изрично искане на човек, ако има съмнение, че с личните му данни е злоупотребено.

Мнозинство отхвърли предложението на „Обединени патриоти“ хората от българските общности зад граница да могат да кандидатстват и да получават карта „българин“, с която да могат да живеят и работят на територията на нашата страна. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина