Иван Тотев: ГЕРБ в Пловдив тръгва към промяна, очаквам в листата да има и районни кметове

Автор: Благовест Андонов 18905
Иван Тотев: ГЕРБ в Пловдив тръгва към промяна, очаквам в листата да има и районни кметове

- Г-н Тотев, отново влязохте в Изпълнителната комисия на ГЕРБ по време на Националното събрание на партията.  Какви са посланията от промените, които се направиха в ГЕРБ?

- Още на Националното събрание Бойко Борисов много ясно каза, че ако някой е бил член на Изпълнителната комисия или станал, добавен, или изкаран – не е оценка за работата му.Това е много грешно твърдение и доста повърхностно. Общоприето е, че когато не си на някакъв пост, значи не си никъде и нямаше заслуги. Тук нещата не са на така и г-н Борисов много ясно даде да се разбере, че оценката му и за Менда Стоянова, за Пламен Нунев, както и Краси Велчев е много висока. Партийният живот е като другият – той върви и се развива, променя, което е най-естественото нещо.

Аз съм бил член на Изпълнителната комисия, след това не бях, сега пак съм. Това не е оценка и няма отношение към работата в партията. Отвън, когато се дава оценка от медиите или анализаторите – тя е много по-различна от вътрешнопартийната оценка. Промените в ИК първо са продиктувани от самите оставки на тримата, второ вече е самата реформа в партийните структури, което стана видно на конгреса. Смени се уставът, разширена бе ИК, но най-важното и знаково бе смяната на зам.-председателите на ГЕРБ.  Именно тук е задълбоченият прочит, който трябва да се направи. Досега ние имахме двама заместници, които бяха и кметовете.  С тяхното оставяне в ИК в нея имаме сериозен дял на хора, които имаме пряко отношение към местната власт и развитието на регионите, включително и себе си слагам в това число.

Досега двамата заместници на г-н Борисов бяха насочени към регионите и профилът бе обърнат към развитието им. Сега имаме двама зам.-председатели с много по-  външнополитически профил. Томислав Дончев и Даниел Митов дават абсолютно различен  нюанс на ръководството на ГЕРБ. Освен външната политика, двамата са способни да изграждат мостове и търсят партньори. Това е в резултат на изводите, които си направихме от изборите – ние трябва да търсим партньори, за да гарантираме това стабилно управление на страната.

-Много хора направиха анализ и своя прочит на нещата, а именно -  Иван Тотев замени Менда Стоянова в Изпълнителната комисия. Т.е. функциите и отговорностите, които бяха към Стоянова сега се прехвърлят към вас.  Може ли да се търси такава символика?

-Аз съм много различен профил от Менда Стоянова и не разполагам с тази експертиза в  нейната сфера, моята е съвсем различна. Погледнато така, аз няма как да заменя Менда Стоянова. Оттам нататък Менда се изгради, като авторитет на национално ниво с времето. Тя влезе в ГЕРБ за първи път през 2009 година, като за последните 12 години тя сама изгради авторитет и уважение, с което напусна парламента.  Аз, ако имам възможност, да получа това уважение на национално ниво, ще бъда горд.

Отделно Менда Стоянова не се занимаваше с партийно ръководство, а на мен основната ми функция в момента е именно това. Ние сме много различни и не може да се сложи знак за смяна.  Ако се търси някаква причинно-следствена връзка, то може да е на регионалния принцип – представителство на Пловдив и областта в Изпълнителната комисия.

-След  като влязохте в Изпълнителната комисия, каква отговорност очаквате да имате?

Повишена ще е със сигурност. В предишното ми участие в ИК имах като отговорност координационна връзка с няколко области освен град Пловдив. Сега с колегите от Област Пловдив ще работим по-тясно, аз ще бъда и техния глас в Изпълнителната комисия.

-Бойко Борисов неведнъж наблегна на подмладяване на партията. Най-ярко това го видяхме в Контролната комисия, където са преди всичко млади хора. Това какъв сигнал може да бъде, предвид сменения й профил?

- Контролната комисия досега не беше от органите, които имаха най-много работа. До този момент по работата на ръководството и Изпълнителната комисия се произнасяше  преди всичко временната Етична комисия. Както стана ясно, г-н Борисов не одобри тя да остане постоянен орган. В този смисъл Контролната комисия ще поеме и функциите на Етичната комисия. В нея най-ясно може да се види това подмладяване, за което говори лидерът на ГЕРБ.

В момента тече номинационните  събрания за избиране на ново национално ръководство на Младежката организация, както и по места. Със сигурност ще видим и доста интересни млади хора, които ще бъдат развивани от ГЕРБ. В Пловдив също имаме доста добри предложения.

Имайте предвид, че Изпълнителната комисия е с мандат до края на годината – той довършва сегашния. След това ще се избере нов състав на Изпълнителната комисия, като може да видим тези млади и нови лица в тях.  На всички ни е ясно, че ГЕРБ трябва да се подмлади. Много анализатори също изтъкнаха, че има едно цяло поколение, което познава само работата на ГЕРБ и лицата им. Подмладяването и извеждането на нови лица е задължително.  

-Тези промени на национално ниво, как ще бъдат привнесени в Пловдив и местното ръководство?

 -Обичайно местните организации правят промените си преди местните избори, където са най-видими и очаквани, тъй като самите те участват под една или друга форма на тях. При нас такава промяна, която ще бъде видима за хората  ще бъде на местния вот, когато ще предложим кмет, районни кметове и общински съветници.

 Това не означава, че тези нови лица няма да започнат да се налагат още от сега и смятам, че до есента ще имаме някои промени и корекции в организацията в Пловдив. Ще имаме и изцяло ново младежко ръководство. Със сигурност от лятото ще започнем промените, като тези хора, ако се докажат и покажат своята експертиза, ще ги видите в листите за общински съветници  и други отговорни постове в града.

-Какво да очакваме от листата на ГЕРБ за парламентарния вот на 11 юли?

- Това, което ми се иска е да се променят малко и указанията на ИК относно хората, които могат да участват в листи. Сега с моето участие в комисията, ще се стремя да бъда така. Бих искал в листите да има хора, които имат съответната разпознаваемост в  Пловдив, както и доверие в тях от хората. За това участие на някои от районните кметове в листата би било много знаково за това как ГЕРБ оценява хората, които работят за изграждането на доверие и авторитета на партията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина