Историк разказва за кърджалиите - страховитите разбойници от османско време

Автор: Plovdiv Now 9178
Историк разказва за кърджалиите - страховитите разбойници от османско време

Пловдивското историческо общество организира среща с историка д-р Дамян Борисов, който ще разкаже и представи интересни  факти  за т.нар. "Смутно време" - анархията в Османската империя, и по-специално в Румелия през 18 в.

Това е времето на страховитите разбойници – кърджалиите, които са потопили в хаос балканските предели на империята. Ще стане дума и за  постепенната деградация на еничарския корпус, както и други важни акценти от периода.

Д-р Дамян Борисов е учен османист, университетски преподавател и автор на множество научни публикации, който работи директно с османски архиви.

 Д-р Борисов е автор на двутомната книга "Справочник за селищата в Северна Тракия през 16 вek", съавтор на "Стопанска история на България 15-20 в.", както и на множество научни публикации.

Датата на сбирката е 17 януари 2019 г. от 19:00 ч, а мястото е традиционно - клуб „Петното на Роршах”, улица „Йоаким Груев”36. Срещите на Пловдивско историческо общество са отворени за публика и всеки ще може да зададе своите въпроси.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина