Истории от миналото:Как някога родолюбците са създавали училищата в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 40194
Истории от миналото:Как някога родолюбците са създавали училищата в Пловдив

На 1 септември 1861 г. в Пловдив е открито Девическото училище „Благовещение“. През 1866 г. училището става трикласно. То се издържа с дарения, като най-голямото прави Кирил Нектариев от 40,000 гроша. Сред учителите в девическото училище са Т. Манева (първата) и Рада Киркович.

На 1 септември 1881 г. Девическото училище прераства в Областна девическа гимназия, издържано от дарения и българската църква. През 1878/1879 г. е преименувана на Първа девическа гимназия.

След Съединението гимназията минава под ведомството на Министерството на народната просвета с името Държавна девическа гимназия. Към гимназията е открит и пансион за ученичките. Сред учителите са: Франциска Сенлер-Шоурек директор, Екатерина Каравелова, Лудвиг Лукаш (чех, баща на ген. Лукаш), Иван Мърквичка, княгиня Турн-Таксис и др. Сградата на гимназията е по проект на арх. Йосиф Шнитер (днес Градска художествена галерия).

 

От 18 май 1947 г. носи името „Йорданка Чанкова“. Закрита е през 1963 г. и на нейно място е открит Техникум по строителство и архитектура „Йорданка Николова“. Днес техникумът носи името на арх. Камен Петков.

На 1септември1896 г. образовани и родолюбиви българки, сред които и Мария Найден-Герова, съпруга на видния български възрожденец Найден Геров, създават СТОПАНСКО УЧИЛИЩЕ „ПОСТОЯНСТВО“. Негови основатели са 40 пловдивчанки от едноименното женско благотворително дружество.

Първа учителка и директорка е госпожа Олга Станчева, завършила Солунската гимназия и курсове по бродерия в Прага. Целта на училището е да създава кадри по шев и кройки. Започва градежът на едно училище, което през годините ще се превърне в знак за професионализъм и успешна реализация. Издръжката е изцяло от женското благотворително дружество „Постоянство“.

През първата година се записват 56 ученички, а през втората са вече 110 (курсът на обучение е едногодишен). Обучават се в отделите: „Горни дрехи“ и „Бели дрехи“. Три години по-късно се въвеждат общообразователни предмети.

След приемането на закон и правилник за професионалните училища и упрaвлението им през 1907 г. училището започва работа по нова програма. Курсът на обучение става тригодишен. Завършилите получават майсторско свидетелство. От 01.04.1923 г. училището се води като средно специално, а от 1930 г. като Девическо професионално училище „Постоянство“. Въвежда се и ценз за прием на ученички. Постепенно училището добива признание.

През 1946 г. то е одържавено и се превръща в Първа девическа професионална гимназия „Постоянство“ с 4 годишен курс на обучение в три отдела: „Горно дамско облекло“, „Бели дрехи“ и „Обществено хранене“. Учениците придобиват средно образование и правото да продължат образованието си във ВУЗ.

През 1951 г. гимназията става техникум. Открива се отдел „Мъжко облекло“, а отделът „Обществено хранене“ е закрит. За първи път се приемат момчета. Работилниците се оборудват с универсални шевни машини. През същата година техникумът приема за свой патрон името на учителката от Хасково Ана Маймункова (Ана Май) активен синдикален деец.

Из "Енциклопедия на Пловдив", автор Божидар Тотев

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина