Истории от миналото: На първото честване на Ламартин в Пловдив събирали пари за бежанци и болни с картички

Автор: Plovdiv Now 7644
Истории от миналото: На първото честване на Ламартин в Пловдив събирали пари за бежанци и болни с картички

Алфонс Мари Луи дьо Пре дьо Ламартин е роден през 1790 г. в град Макон в семейството на дребен аристократ.  През 1820 г. издава първата си книга „Поетически съзерцания”, която се радва на изключителен успех. През следващите години се появяват произведенията му „Жослен”, „Хармонии”, „Падането на един ангел”, „Поетически сборници”. Специалистите го посочват като един от най-значимите представители на френския романтизъм. Ламартин се изявява и като учен, член е на Френската академия. Първоначално служи в Кралската гвардия, от 1823 г. започва дипломатическата му кариера като секретар на посолствата в Неапол и Флоренция. Пътят му в политиката започва през 1833 г., когато е избран за депутат, от 1839 до 1849 г. неизменно е в парламента. В края на политическата си кариера Ламартин достига до поста министър на външните работи. От тази позиция той отправя един „Манифест към Великите сили”, като апелира за мир в света.

Ламартин е първият френски политик, който поставя официално за свободата на българите и правото им да имат собствена държава. Той твърди, че българите са напълно готови и достойни за свободата си. В  реч пред френската Камара на депутатите  на 1 януари 1834 г., Ламартин остро критикува политиката на турските власти спрямо християните в империята, като едновременно с това демонстрира своето доброжелателно отношение към българите. Впечатленията си от Пловдив и от българите, той описва в книгата си „Пътуване на изток“.

 

В старите хроники на в. “Борба”, бр. 647, 6 май 1923, с. 1. и с.2 откриваме информация за първото честване на Ламартин в Пловдив, в което откриваме любопитни детайли за времето и ценностите на някогашните жители на хилядолетния град.

 

Чествуването на Ламартин. Утрешното тържество в Пловдив“:

На 6 май ще бъде поставена паметна плоча върху къщата, обитавана  от Ламартин през време на пътуването му по изток в 1833 година. Във връзка с това пловдивският клон на “Алианс Франсез” при активното участие на известния на нашето общество Прива Белар, директор на тукашния Френския мъжки колеж “Св.Августин”, урежда в същия ден празненство.

На тези манифестации на френско-българските културни отношения ще присъстват френският пълномощен министър  в София Жорж Пико, представители на правителството, френските мисии, френската колония в Пловдив и множество  граждани. По този повод била издадена пощенска картичка за 90-годишнината от преминаването на Ламартин през Пловдив с изображение на къщата и извадки от впечатленията от Ламартин за българския народ.

Учителят от Мъжката гимназия “Александър І” А. Пиронков е написал ода за Ламартин, нотирана от В.Георгиевич и ще се пее в деня на тържеството от хора на “Скала канторум”.

На Гергьовден, при честването на Ламартин, ученици от Френския мъжки колеж “Св. Августин ще поднасят на гражданството възпоменателни картички за Ламартин. Половината приходи от продажбата на картичките щели да се заделят за тракийските бежанци, а другата половина – за бедно болните, поддържани от дружество “Самарянка”.

Дружество “Алианс Франсез” кани своите членове и гражданите да присъстват на 6 того след  парада на Джамбаз тепе срещу Жълтото училище, по случай поставянето на паметна плоча на къщата, където през 1833 г. знаменитият французки поет Ламартин е гостувал. В 3 часа след обяд Алиансът устройва утро във Военния клуб под председателството на пълномощния френски министър Жорж Пико със специална програма на френски.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина