Иновативната фюжън биопсия достъпна вече и в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 1482
Иновативната фюжън биопсия достъпна вече и в Пловдив

 

Доц. д-р Младен Дойков, дм е роден в град Пловдив. Завършва Медицински университет – Пловдив през 2015 година, а веднага след това започва и своята специализация в Клиниката по Урология при УМБАЛ „Каспела“.

От 2017 година работи в Катедра по „Урология“ на Медицински Университет – Пловдив, където провежда обучение на български и английски език на студенти и стажант лекари. Владее различни високоспециализирани ехографски, ендоскопски и лапароскопски методи за диагностика и лечение на заболяванията на пикочо-отделителната система.

Провел редица специализации в страната и чужбина като през 2022 година, след успешно положен изпит получава сертификат за работа с роботизирана система „Да Винчи“. Редовен лектор на научни форуми в България и чужбина. Автор на множество публикации в български и чуждестранни медицински списания. Член на Българското урологично дружество, Световното ендоурологично дружество, Европейската асоциация по урология, както и на Асоциацията по роботизирана хирургия.

- Здравейте, доц. Дойков. Като за начало на това интервю бихме желали да започнем с това какво всъщност представлява тази система и какви са нейните основни предимства в сравнение с традиционния метод за вземане на материал от простатната жлеза?
                                            
-Здравейте на Вас и Вашите читатели.
Фюжън биопсията на простатната жлеза, както е известна тази минимално инвазивна процедура, е част от най-иновативните и съответно последни тенденции в световен мащаб за вземане на материал от този орган. Препоръчва се при съмнение за наличие на малки и трудно достъпни зони в простатата, суспектни за злокачественост, както и при вече преминали през класическа биопсия пациенти с негативни за карцином резултати, но със задържащ се висок маркер на простатата – PSA.

Извършвайки тази процедура, нашата основна идея е да използваме образите, получени при предварително направен ядрено-магнитен резонанс на простатната жлеза. Именно мултипараметричният ЯМР е златен стандарт в образните изследвания за ранна детекция на този вид карцином.

Да се върнем на въпроса Ви за предимствата. Тъй като те са много, ще си позволя да наблегна само на две от тях, като най-важни за пациентите. Първото е в самата техника на взимане на материала. Осъществява се по възможно най-прецизния начин, пунктира се точно определено място в простатата, като в същото време непрекъснато се ръководим от образите, получени от магнитния резонанс. Второто е в начина на въвеждане на пункционната игла в простатната жлеза, който е една идея по-различен от класическия и свежда до минимум евентуалните усложнения след манипулацията. Вече проведохме първите си изследвания и мога да кажа, че резултатите са отлични.
 
-Как тази нова апаратура ще помогне на специалистите да намалят риска от пропускане на малки туморни образувания?
 
-Както вече споменах вземането на материал от простатната жлеза се осъществява по изключително точен начин, буквално до милиметър. Това е така, защото тази иновативна апаратура ни позволява изключително лесно и бързо да насложим в реално време образите от магнитния резонанс и ехографа. Точно тук е мястото да вметна, че извършването на фюжън биопсия е немислимо без помощта на нашите колеги от клиниката по образна диагностика, които извършват много внимателно магнитните резонанси на нашите пациенти. Благодаря им.
 
-Разбрахме, че очаквате бързи и точни резултати, а какви са ползите за пациента преминали през тази иновативна процедура за вземане на биопсия от простатната жлеза?
 
-Класическата системна трансректална биопсия, която се извършва масово в урологичните центрове в България, за съжаление довежда до голям брой фалшиво негативни резултати. Казано по друг начин – има голяма вероятност да се пропусне зоната на простатата, в която има наличие на ракови клетки. Това  се случва, поради една основна причина – урологът  няма достатъчно добър визуален достъп до жлезата по време на манипулацията. Това обяснява защо фюжън биопсията толкова бързо и масово навлезе като рутинна процедура в Европа и света. Ако трябва да отговоря възможно най-кратко и разбираемо каква е ползата за пациента, това е сигурността в диагнозата!
 
-Тази апаратура е дарена от Медицински университет – Пловдив. Как ще си сътрудничите с тях при използването й и какъв е приносът на университета към развитието на медицината в региона?
 
-Да, така е. Мисля, че сега е и точния момент да изкажа моята благодарност и тази на колегите ми от клиниката по Урология към цялото ръководство на Медицински университет – Пловдив и най-вече към ректора проф. д-р Ангел Учиков, дмн.

Апаратурата ще се използва главно за научо-изследователска дейност. Голям брой студенти, стажант лекари и специализанти ще имат удоволствието да изпробват лично възможностите на системата, а  резултатите от изследванията ще бъдат база за дисертационни трудове на някои от бъдещите докторанти в катедрата по „Урология“ към МФ на МУ-Пловдив.

Що се касае до приноса на университета за медицината в региона, той е съществен. Предполагам знаете, че от Медицински университет – Пловдив и от Медицински колеж ежегодно се дипломират множество лекари, стоматолози, фармацевти, медицински сестри и още доста колеги с различни специалности, които също са в наша помощ. Всичко това оказва невероятна подкрепа за поддържането на качествената здравна услуга в региона и страната.
 
-След стотици успешни роботизирани операции с робот „Да Винчи“, как тази нова апаратура се вписва в общата стратегия за използване на иновативни технологии в болницата?
 
-Роботизираната програма със системата „Да Винчи“ в болница „Каспела“ започна точно преди четири години. Известен факт е, че ние и нашите колеги от другите клиники бяхме иноватори на този тип хирургия в региона. Освен урологични роботизирани операции, осъществяваме и такива в пълен обем от общата и гръдната хирургия. Преминахме през дълго и трудно обучение, но естествено това даде своите резултати и сега удовлетворението за всички ни е огромно.

За този период от време натрупахме солиден опит и вече имаме самочувствието, че спокойно можем да се наредим до отдавна утвърдилите се роботизирани центрове в България и чужбина.

Считам за много важно, да отбележа, че тези операции не се извършват при всеки пациент, а си има точно и ясно дефинирани индикации при осъществяване на подбора. Една от тези индикации представлява ранния етап в прогресията на карцинома. В този ред на мисли новата апаратура се вписва по уникален начин в целия алгоритъм за лечение на простатния карцином, а именно – ранна детекция, а от там и ранно оперативно лечение.
 
-Как очаквате новата апаратура да повлияе на резултатите при диагностика и лечение на рак на простатата в Южна България?
 
-Такъв тип апаратура до този момент се използваше само в единични центрове и то в градовете София, Варна и Плевен. Радвам се, че най-накрая имаме възможност да предоставим тази съвременна услуга и на хората от град Пловдив и региона. Съвсем нормално, очакванията ми са да се повиши чувствително процента на ранна откриваемост на простатния карцином, а от там и логично да се покачи преживяемостта на пациентите с тази нелека диагноза.

Част от профилактиката на това заболяване представлява вземането на кръв за изследване на ензим, синтезиран от простатата – ПСА. Всеки мъж над 50 годишна възраст, би следвало да се подлага на това изследване поне веднъж в годината, а тези с фамилна обремененост дори по-рано и по-често.

Понякога обаче, дори при нормални стойности на антигена, може да има наличие на злокачествени клетки в простатата. Ето защо, в навечерието на месеца на мъжкото здраве – месец Ноември, аз препоръчвам на пациентите да преминат през урологичен преглед и по възможност да им се извърши ядрено-магнитен резонанс, който е и неизменна част от прецизното осъществяване на фюжън биопсията.
 
-И като за финал на това интервю, нека продължим темата за мъжкото здраве. Как лекувате пациентите с доброкачествени заболявания на простатната жлеза, защото знаем, че и те изобщо не са малко?
 
-Инициативата „Мовембър“ натрупва все по-голяма популярност в света. Не е рядко срещано явление вече, дори в България мъже без никаква брада да си „пускат“ мустак за около 30 дни, докато тече месец Ноември. Това е израз на тяхната подкрепа и солидарност към месеца на мъжкото здраве, за което им благодаря много.

Относно доброкачествените заболявания, тук може съвсем накратко да вметна, че идеята за тяхното лечение е на първи етап да се подходи с консервативна терапия и чак на втори етап, при неуспех, да преминем към операция.

Вече със задоволство мога да заявя, че съвременната апаратура за ендоскопско хирургично лечение на доброкачествената простатна хиперплазия, с която разполагаме от години, наличието на робот „Да Винчи“ и съвсем новата фюжън биопсия, ни дават пълно основание да наречем клиниката, в която работим – „Простатен център“ на Южна България.
 
-Благодаря Ви, доц. Дойков.
 
-За мен беше удоволствие и аз Ви благодаря.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина