Има достатъчно наличности от храни, да не се презапасяваме, казват от КЗП

Автор: Plovdiv Now 3686
Има достатъчно наличности от храни, да не се презапасяваме, казват от КЗП

"Живеем в сложни времена, но към настоящия момент в България място за паника няма. Не е необходимо да се втурваме, изгубвайки изцяло потребителския си разум в презапасяване. Има достатъчно наличности от всичко и дори тези реакции на българския пазар, които са част от световния, не би трябвало да стряскат потребителите", заяви пред БНТ Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

В Световния ден на потребителите ставаме свидетели на поскъпване на стоки и услуги и напрежение заради промоции по магазините.

През последните седмици са проверени над 350 магазина именно заради промоциите на различни продукти. Целта е била да се установи има ли достатъчно наличност на тези промоционални стоки.

"Конкретно предметът на проверки беше фокусиран върху слънчогледовото олио, защото се създаде напрежение, че освен вдигат цените, свършват и наличностите. само при една търговска верига установихме, че продуктът не е бил зареден в необходимите количества", обясни председателят на КЗП.

Думата "спекула" в България може да има само граждански смисъл, тъй като в законодателството сега не съществува норма търговците да предлагат количества, с които разполагат до тяхното изчерпване, обясни Маргаритов.

Теоретично е възможно държавата да сложи таван на цените, така се случи и в началото на пандемията със стоките от първа необходимост, припомни той.

"Цените на горивата се стабилизираха под 3 лева, за най-често използваните. Има предвидени мерки, които могат да бъдат пуснати в ход, ако международната обстановка повлияе", каза още Маргаритов.

Заяви, че не са установени нарушения не е имало, защото това е въпрос на коректно обявяване - за бензиностанциите това е да има налично табло, което шофьорите да виждат добре и цените да съвпадат с изписаното на колонката и с касовия бон.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина