Иди и виж! Най-известните лековити извори близо до Пловдив СНИМКИ

Автор: Олга Даскалова 48104
Иди и виж! Най-известните лековити извори близо до Пловдив СНИМКИ

„Легендата, в която вярваме, притежава такава ценност и сила, като истината” - Греъм Грийн. Започваме с тази фраза на известния английски писател, за да оборим предварително всички критици, които ще лепнат етикет на статията „бабини деветини”. Затова и ще поясним, че тук няма да стане въпрос за магия, а само за вяра. И то толкова силна, че е успяла да измести медицината и изобщо науката като цяло.

Легенди, родени от надеждите на хиляди хора, предавали се от уста на уста и превърнали се в един момент в истини. Или поне в нечии истини… Събрахме няколко местности в Пловдив и около него, известни с лековити води. И то не само на пловдивчани, а на хора от цяла България, готови да пропътуват десетки километри, за да се докоснат до лечебната вода. Да получат цяра, от който имат нужда.

Аязмото в манастира „Свети свети Кузма и Дамян” – при нервни заболявания, психични болести

Само на 13 км от Пловдив се намира едно от най-известните източници на лековита вода – аязмото при манастира „Свети свети Козма и Дамян”. Вярва се, че водата е особено лековита при нервни и психични болести. Според вярващите голямата икона на св. Козма и Дамян е чудотворна. В манастира дори има надпис, който гласи:

"Целебен извор на свети Безсребреници. Животворната вода на свети Козма и Дамян дава сили на душите и цери телата на онези, който идват при извора със своята вяра и черпят вода за всякакво изцерение. Тя изчиства нечистотиите на всички болести. Спомнете си за мене, смирения Игнатий, игумен на манастира "Св. Безсребреници" в 1795 г. 1 септември". 



Водата, която блика в аязмото, е с постоянна температура около 7 градуса. Изворът е от студените минерални такива. Аязмото е построено още през XVIII век. 

Рибната църква в Асеновград – помага при безплодие

Църквата се намира в Бахча махала и е известна заради чудотворната икона на Света Богородица и аязмото с лековита вода. Хората вярват, че посещението в храма носи здраве, спокойствие и късмет. Историята разказва, че църквата е построена на място, където преди векове е имало тракийско светилище. На Благовещение храмът се пълни с бездетни жени, които пренощуват вътре с надеждата, че ще се сдобият с рожба.

В църквата е и аязмото с лековита вода, в която плуват рибки. Преди време имало поверие, че там има черна рибка, която могат да видят само праведните, чиито молитви Богородица е чула. Днес има няколко рибки и пак важи същото – видиш ли ги, молбата ти ще бъде изпълнена. Аязмото се намира под параклиса. И макар мястото при водата да е твърде малко, там непрекъснато се стичат много хора, които си наливат от водата.

Аязмото до Араповския манастир  - водата възвръща зрението

Араповският манастир е само на няколко километра от Асеновград и също има притегателна сила за вярващите в чудеса хора. Хората разказват, че водата в аязмото до манастира е лековита и помага на хора, които имат проблеми със зрението. Според разказите водата помага и при безплодие.

Има и легенда, която разказва как по времето на турското владичество у нас една кадъна сънувала пророчески сън и казала на бащата на едно сляпо момиче да го заведе на извора. За благодарност, че дъщеря му прогледнала, беят построил аязмото и направил дарение за строежа на Араповския манастир. Той е построен през 1856 г. от йеромонах Софроний. По архитектура е близък до атонския тип кръстокуполни църкви. Стенописите са направени между 1864 и 1884 г. от Алекси Атанасов и Георги Данчов Зографина. 

Смятана за „вълшебна” е и иконата на света Богородица, която се намира вътре в манастира. Според хората от съседните села иконата помага на бездетни жени да заченат.

Кръстова гора – Гълъбичката и Очното

Кръстова гора е истински духовен център, който привлича вярващи от цялата страна. Хората вярват, че в местността блика лечебна вода, която може да им помогне за всякакви здравословни проблеми. В района на комплекса има два извора – Очното и Гълъбичката. И на двете места ежедневно могат да бъдат видени десетки вярващи, които наливат бутилки с вода, за да получат изцеление.

До Аязмото Гълъбичката се намира  параклис с голям кръст, до който също хората спират, за да се помолят. Недалеч е и аязмото Очното, за което легендата гласи, че ако до него има хора, които се карат, водата спира да тече.

Аязмото „Света Петка” в село Гълъбово  - проблеми със зрението и кожата

Селото се намира само на 14 км от Пловдив, а параклисът с лековитото аязмо е на разклона за хижа Здравец. Като се заобиколи параклиса, от дясната му страна има вратичка и по пътечка надолу около 2,3 минути се стига до Аязмото.

Според местните лековитата вода освен за зрението помага също и за кожни проблеми и за нерви, особено ако се къпете с нея. Местните жители твърдят, че в храма стават необясними неща, а че изворът е съществувал още от Римско време.

Лечебният извор в Ситово, при който Ванга е изпращала хора да се лекуват

Още един извор близо до Пловдив е известен със способностите си да лекува кожни заболявания. Тази сила е била позната дори на пророчицата Ванга, която редовно е изпращала хора да се лекуват там.

Аязмото се намира над селото след църквата „Света Богородица”. Лечебната сила на водата е изследвана още в далечната 1989 година. Тогава станало ясно, че тя е с по-висока радиоактивност и предполагат, че затова лекува кожни заболявания.

Параклис ''Св. Архангел Михаил" -  лековитото аязмо до Бачково

Съчетайте полезното с приятното и следващия път, в който отидете на разходка до Бачковския манастир, не пропускайте да отидете и до аязмото. Лечебният извор се намира на самата екопътека, която минава през водопадите. В храма има сравнително запазен стенопис от ХVІІ в., а в подножието на скалата се намира и аязмото.

Аязмото до Белащица  - излекувало част от ослепените Самуилови бойци

Легендата гласи, че лековитата вода, която блика край Белащица, е излекувала част от ослепените Самуилови бойци. Именно заради това бил построен и манастирът „Свети Георги Победоносец” през 1020 година.

Според легендата водата идвала чак от Беласица планина, за да облекчи болките на ослепените заселници – част от тях си измили с него очите и станало чудо – прогледнали.

Управителят на Филипополска област Никифор Ксифий поискал от император Василий Втори да му бъдат изпратени част от ослепените пленени български воини, за да ги използва за работници. Те създали свое поселище тук, което нарекли Беласица, постепенно променено от местния изговор в Белащица.

И днес тук могат да се чуят много истории на чудни изцеления.

На баня край Леново

Водата, която блика от извор до асеновградското село Леново, лекува почти всичко! Според някои хора пък няма болежка, която да не ти мине, ако се изкъпеш с водата. Да си вземат баня в Леново, идват хора от цяла България. Водата е гореща и е силно минерална – среброто потъмнява за секунди. Има си и мъжка и женска кабинка, но не си представяйте луксозен спа комплекс, а ръждясали метални прегради. Докато се „минерализирате”, покрай вас може да си пасат коне, крави и други добичета.

Момчиловци – вода със специални сили в навечерието на Гергьовден

Родопското село е по-далеч от Пловдив, но легендата за лековитата му вода е толкова силна, че заслужава да бъде споменато. Според местните хора изцерителното му действие е най-силно в нощта срещу Гергьовден и на самия празник.

Аязмото е сгушено в борова гора в подножието на връх „Св. Илия” – на около километър от центъра на селото. Водата помага при очни и кожни болести, както и при бездетни семейства. Водата има и лечебно действие при камъни в бъбреците. Местните се шегуват, че аязмото помага и при немотия.

Лековита вода в центъра на Пловдив

В града под тепетата също може да намерите лековити извори – един от тях например се намира в храма „Света Параскева”. Църквата се намира на Джамбаз тепе, близо до Понеделник пазара. Именно в храма може да намерите аязмо, което от векове е известно със своята лековита вода, която помага при очни болести. Хората вярват, че ако се помолят на света Параскева, тя ще им донесе изцеление.

В храма „Свети Димитър” в Стария град също може да получите търсеното изцеление. 

В храма има аязмо, което навремето било известно с това, че водата му лекувала очни болести, щом вярващите се обръщали с гореща молитва към света Параскева. На запад от църковното здание се намира малък параклис "Св. св. Кирик и Юлита", в който има аязмо. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина