И все пак складът на “Одрин“ 8 е паметник на културата

Автор: Парашкева Иванова 4717
И все пак складът на “Одрин“ 8 е паметник на културата

Пловдивският Административен съд за пореден път отхвърли жалбата на собствениците на разрушения тютюнев склад на ул. „Одрин” 8 , с която те искаха съдът да отмени заповедта на началника на РДНСК, с която е спряно разрешението им за строеж.

Бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков, чиято собственост е компанията „Одрин 8” ЕООД не са съгласни с решението на инспекцията и са поискали то да бъде отменено като незаконосъобразно. Заповедта на началника на РДНСК е от 19 август 2016 година и с нея той отменя строителното разрешение, издадено на фирмата на 15 декември 2010 година и презаверено 2014 година от главния архитект на Община Пловдив.

Според РДНСК и Окръжна прокуратура - Пловдив жалбата на Николов и Бранеков е неоснователна. Според Главният архитект на общината обаче тя е основателна.

В мотивите си съдът сочи, че от събраните по делото доказателства се установява, че сградата не само е част от ансамбъла  по ул.“Иван Вазов“ и ул.“Цанко Дюстабанов“, включена в териториалния обхват на Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ , но и още през 1975 година е обявена на самостоятелен паметник на културата. Впоследствие поради  серия от грешки, допуснати при изготвяне на документи в Националния институт по паметници на културата и кадастралните планове на района, сградата не е описана като паметник на културата. Според съдия Дарина Матеева обаче това не означава,  че тя е загубила значението си като исторически обект и припомня, че тълкуването на приложимите норми следва да се извършва в духа на закона, чиято цел е да бъде защитено културното наследство.

Според нея премахването на склада е несъвместимо с установения статут на недвижима културна ценност и прави липсата на съгласуване с Министерството на културата  на издаденото в тази връзка разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти,  е несъответствие със закона.

По тази причина съдът  решава , че има несъответствия и нарушаване на императивни норми на закона , поради което  издаденото разрешение за строеж е „административен акт, с издаването, на който законността е накърнена радикално, поради което същото е нищожно”.

Това е второ разглеждане на заповедта от Административен съд, след като жалбата веднъж стигна до Върховен Административен съд, който го върна за ново разглеждане.

Четири години след разрушаването на склада, руините все още не са разчистени. Бъдещето му все още не е ясно. 

Александър Николич и Георги Бранеков  са категорични, че са имали право да съборят склада, защото той не е бил паметник на културата. Двамата  бяха оправдани от Окръжния съд в Пловдив за разрушаването на сградата на 3 март 2016 г. Мотивите на съда бяха, че според представените в съда документи,  сградата няма статут на паметник на културата. В момента делото е на втора инстанция. Утре делото ще се гледа в Апелативен съд - Пловдив.

През 2010 година бизнесмените са имали договор с веригата "Хилтън"  да издигнат хотел на същото място.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина