И служителите на Кадастъра излизат на протест

Автор: Добринка Димова 2546
И служителите на Кадастъра излизат на протест

Нови протести с искане за увеличаване на заплатите в Пловдив и страната. След като преди дни десетки активисти и членове на КНСБ затвориха ул. „Гладстон”, служителите в Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) също готвят стачка. На 12 октомври те ще спрат работя за час – от 10 до 11 ч., и ще поставят три основни искания. Работещите в бранша настояват за увеличение на заплатите с поне 20 на сто, като то влезе в сила още от 1 октомври. Също така те искат увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители по съгласуван и одобрен от синдикалната секция на КТ „Подкрепа" механизъм.

Недоволството в Кадастъра назрява от лятото. През август служителите започнаха подписка с искане за 20-процентно увеличение на трудовите възнаграждения.

„В Агенцията работят 400 души, а липсата на кадри поставя нормалното ѝ функциониране в риск”, каза още тогава заместник-председателят на Синдиката на административните служители "Подкрепа" Кремена Атанасова.

"Специалисти като инженери, архитекти и геодезисти получават под 1000 лева брутна заплата, което, сами разбирате, е абсолютно недопустимо. Ние настояваме за постановление, с което да се увеличат техните заплати, тъй като нашите искания по отношение на приемането на актуализацията на бюджета не бяха приети. Това налага извънредно да бъде прието постановление, с което да бъде възможно увеличението на заплатите на работниците там. От началото на годината са напуснали 45 човека, които са работили в агенцията – подготвени и качествени кадри", допълни още тя.

Сега работещите в сектора посочват, че ниското ниво на заплащане прави Агенцията по геодезия, картография и кадастър неконкурентоспособна на пазара на труда. „Това е обективна предпоставка за затрудняване работата на единствената национална административна структура, създаваща и поддържаща в актуално състояние на геодезическа и кадастрална информация за територията на Република България”, казват те.

Хората са категорични, че ако не бъдат чути, ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия.

Припомняме, че заради намаления състав на служителите многократно пред сградата на пл. "Съединение" №1 се образуваха опашки. Хора чакаха с часове на стъблите. „Гишетата не работят на пълен капацитет, пускат по двама, най-много трима вътре. Служителите са разредени, а самата работа се случва много бавно”, казаха чакащи. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина