Хуманитарната, Руската и Английската най-желани от пловдивските седмокласници, МГ-то – с най-висок бал

Автор: Plovdiv Now 7593
Хуманитарната, Руската и Английската най-желани от пловдивските седмокласници, МГ-то – с най-висок бал

Хуманитарната гимназия, ЕГ „Иван Вазов” и ЕГ „Пловдив” са фаворити на пловдивските седмокласници тази година. Най-желани са хуманиратните науки с английски език в Хуманитарната гимназия, където са кандидатствали 1534 деца. На второ място са двете паралелки с английски език в Руската гимназия, за тях са кандидатствали 1489 ученици. А на трето Английската гимназия, отново английски език . 1409 седмокласници са записали в своите заявления тези паралелки.

Математическата, Френската, Националната търговска гимназия, Професионалната гимназия по електротехника и електроника и Професионалната гимназия по архитектура и геодезия допълват първите осем най-желани училища в града. 
Най-висок бал тази година се формира за МГ „Академик Кирил Попов”, специалност Компютърна графика с английски език - 498 от 500 максимален. На второ място по бал отново е МГ, специалност Системно програмиране с английски език - 497, колкото е и в ЕГ „Пловдив” немски език за момиче.

„Тази година броят на кандидатите е по-голям в сравнение с миналата. Общо подадените заявления са 5147, докато през 2018 г. за първо класиране са били 4778. Броят на некласираните ученици е 462. 350 от тях са от Пловдивска област, а 112 са от други региони. Броят на учениците, които са приети по първо желание е 2559 - почти същият брой, както през миналата година”, съобщи председателят на кампанията за прием в РУО-Пловдив Рангел Райчев.

И допълни, че тази година има 4 закрити паралелки. 57% от родителите са подали заявленията си по интернет, докато през 2018 г. процентът е бил 38. „Родителите вече са по-смели да подават заявленията си онлайн. Надявам се догодина процентът да бъде още по-висок”, коментира Райчев.

По неговите наблюдения, доста желани са дуалните паралелки в ПГ по електротехника и електроника, специалност Електрообзавеждане на производството, ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване, ПГ по хранителни техника и технологии, както и ПГ в Сопот. „Може да се каже, че интересът към професионалните гимназии се повишава, все още има паралелки, които са с по-нисък процент на запълване, но до края на трето класиране може и да се запълнят”, посочи Райчев.

Учениците, които са класирани по първо желание, трябва да се запишат 16 юли включително, в противен случай губят правото си. Седмокласниците, класирани по второ и следващо желание, имат право да участват във второ класиране. Заявление за него се подава в училището, в което са класирани. Некласираните ученици - 462 на брой, участват автоматично във второ класиране. 
До 18 юли ще бъдат обявени списъците с приетите на второ класиране ученици, до 22 юли те трябва да се запишат и на 23 юли ще бъдат обявени незаетите места за трето класиране. На 24 и 25 юли се подават документите за трето класиране.

Ученик, който на първо класиране не е приет по първо желание, не поема риск, ако реши да участва във второ класиране, защото реално не губи мястото си.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина