Художниците с протестно писмо заради затворените галерии

Автор: Plovdiv Now 7215
Художниците с протестно писмо заради затворените галерии

Съюзът на българските художници излезе с изявление до министъра на културата Боил Банов заради затварянето на галериите като част от новите по-тежки противоепидемични мерки, въведени от здравния министър до 21 декември. 

Ето какво написаха от СБХ:

„Уважаеми министър Банов,

Оценяваме досегашната подкрепа от страна на Министерство на културата в различните сфери на изкуствата във време на кризата, предизвикана от пандемията. Съзнаваме и първостепенната важност да бъде опазено здравето и живота на хората.

Въпреки това считаме, че някои от новите мерки в настоящата извънредна ситуация в страната са несправедливи или противоречиви! Като председател на Съюза на българските художници апелирам за преразглеждане на заповед РД-01-677/ 25.11.2020 и промяна в текста на точка 7: „Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.“

Настояваме допуснатото по отношение на театрите да бъде валидно и за галериите. 

В заповедта изключение правят театрите. За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата публика е очевидно, че при посещението на изложби, в които зрителите влизат поединично и на по-големи интервали от време, престоят в художествените експозиции по принцип е доста по-кратък, отколкото на публиката в театралния салон, не е свързан с по-големи рискове от заразяване с COVID-19.

Държавните, общинските, частните, големи и малки галерии и до този момент са работили в режим на пълно спазване на противоепидемичните изисквания, като достъпът е бил регулиран спрямо условията за безопасност още от извънредното положение от март 2020 до днес.

"Допускаме, че изложбената дейност не е свързана с по-големи рискове, отколкото продължителният престой в театралния салон или в малките пространства на търговските обекти, които не би следвало съгласно същата заповед да бъдат затваряни. От тази гледна точка заповедта е неприемлива и би могла да бъде редуцирана във форма, визираща преустановяването само на откриванията и другите галерийни събития, свързани със струпване на много хора на едно място, без напълно да се ограничава основната текуща дейност на галериите” написа председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина