Хора с корени от родопското село Орешец се обединиха, за да възстановят стар храм

Автор: Plovdiv Now   893
Хора с корени от родопското село Орешец се обединиха, за да възстановят стар храм

Хора, свързани с родопското село Орешец са подели благородната кауза да възстановят и съхранят църквата "Свети Никола". Храмът в красивото родопско село, което се намира в съседство с Белинташ и Караджов камък, е построен през 1880-1881г от майстора Ставри Кирев Кирянски от село Шейтаново /сега Косово/. Малко след Освобождението десетте семейства в селото, които имали къщи в Орешец заедно със съседите си турци със собствени сили и средства  се включили в градежа.

Храмът се отличава с майсторска  каменна зидария, като в строителството е използван типичния за района камък. Иконите в църквата са изографисани от Сотир Павлов от Станимъка с рисунък,  идентичен с този в църквата на манастир "Свети Атанасий" край Златна ливада,  обявен за най-старият в Европа. 

През 90- те години обаче каменната фасада на църквата е запечатана с варово - циментова мазилка, а каменният под, вратите,  дървените столове и олтарът са боядисани с блажна боя. Инициаторите са си поставили цел да върнат максимално автентичния облик на храма, да го укрепят и заздравят за следващите години по такъв начин, че да устои на планинските климатични условия. 

"Обединени сме от идеята да съхраним този културен паметник за поколения и да може той винаги да е отворен за хората, които водени от Вярата, търсят упование и надежда в него" , казва Паулина Христева от "Фондация Св. Никола". 

Със събрани средства на дарители през тази година е почистена и фугирана каменната фасада, като по този начин е върнат автентичния й вид. Поправен е покрива на сградата, предстои подмяна на дървената дограма. Като следващ етап се предвижда почистване на пода и дървенията от блажната боя, възстановяване на олтара, боядисване и реставрация на вратите. 

В третия етап е заложено изграждане на част от оградата, почистване от старата мазилка, фугиране и подмяна на двете входни врати. Не на последно място е и реставрация на камбанарията.

"Надяваме се на подкрепа от повече хора в това градивно начинание. Вярваме, че всеки свързан с това място ще ни подаде ръка, ако има възможност. Красотата и духовността трябва да бъдат съхранени. Така, както са направили нашите предци", казва Паулина Христева. 

За желаещите да подкрепят каузата ,предоставяме сметка на "Фондация Свети Никола за ремонт и реставрация на православни храмове" -  BG 69STSA93000030959017

 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина