Хладилници за ковид ваксини във всички РЗИ-та, разхлабват някои мерки при спад на заразените

Автор: Plovdiv Now 7148
Хладилници за ковид ваксини във всички РЗИ-та, разхлабват някои мерки при спад на заразените

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов представи основните акценти в Националния план на България за готовност при пандемия, който бе приет.  При изготвянето на проекта на плана са използвани насоки на СЗО и Европейския център за превенция на заболявания, както научни публикации и пита.

Идеята на плана е при възникване на вирус, да се ограничи заразяването и смъртността от него. Да се осигури лечение на всички граждани, осигуряване на функционирането на всички сектори и служби от национално значение, както и осигуряване на постоянна, достоверна информация относно хода на пандемията, предаде trafficnews.bg.

„Ако мерките дадат резултат, ще анализираме след 1 седмица, имаме визия за мерките, които ще се разхлабят първо. Ще открехна малко вратата – ще отворим детските градини и яслите”, каза здравният министър Костадин Ангелов на днешния брифинг.  Той заяви обаче, че гледа с недобро чувство как определени хора се опитват да заобиколят мерките.

„Още когато представихме мерките, не затворихме всички в страната, а само местата, които считаме, че са най-рискови и има голямо струпване на хора.   С недобро чувство забелязвам, какво се случва и как се правят опити заобиколи заповедта на здравния министър.  Организирането на хотели, които да правят събирания за 8 декември, заведения….  Ако някои се опитва да надскочи заповедта, могат да се намерят хиляди възможности.Много е трудно да осъществим контрол навсякъде в страната”, каза здравният министър. Той оправи апел да се пращат сигнали за места, на които не се спазват мерките.

„За спорта сме изключително толерантни – затворили сме обектите, които са опасни. Пързалките могат да работят при спазването на мерките – дистанция, коридори за влизане и излизане”, каза проф. Ангелов.

До четвъртък министерството на здравеопазването ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-9. Този план ще бъде представен пред Министерски съвет, а днес бе избран председател на кординациония съвет – д-р Красимир Гигов.

„Подчертавам отново – продължава да съществува фалшивата новина, че ваксината е задължителна . Не, ваксината ще бъде доброволна. Който пожелае, ще има тази възможност. Ще бъде безплатна. Ангажимент на нас е всеки един български гражданин, който пожелае да се ваксинира – получава такава, каквато пожелае. Тези, които ще пристигнат у нас, ще бъдат като всички в ЕС. До края на тази седмица ще оборудваме с хладилници, за да получим първата пратка. Те ще се разположени – на две места в София, втория склад ще е в Бургас. Ще имам 4 хладилници. Предстои оборудване на всички РЗИ-та в страната”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Подписват се договорите за хладилниците и фризерите. Въпрос на логистика. До края на тази седмица ще се оборудват РЗИ-тата, за да приемем първите дози", каза доц. Ангел Кунчев.

„След нова година ще започнем имунизация, представете си, че ще има хора, които казват ние не вярваме на тези ваксини. Тогава какъв ефект да търсим? Ако не имунизираш 60-70% - не опазваш общественото здраве, а отделните индивиди”, каза от своя страна Кунчев.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина