Хиляди тонове хранителни продукти отиват при хора в нужда

Автор: Plovdiv Now 6543
Хиляди тонове хранителни продукти отиват при хора в нужда

Над 32 000 тона хранителни продукти са реализирани в трите осъществени до момента кампании за подкрепа, осигурени по Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ОПХ ФЕПНЛ). Ежегодно помощта по операцията "Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти" достига до над 500 000 лица.

Агенцията за социално подпомагане и Българският червен кръст организират раздаването на пакетите с храна.

Над 95% от потребителите са изразили своята обща удовлетвореност от подпомагането с индивидуални пакети с хранителни продукти, сочи проучване на мнението на правоимащите лица.

Одобрение на асортимента са изразили почти 99% от подпомогнатите, а от организацията по раздаването на пакетите удовлетвореността е почти 100%. 

При последното раздаване в периода декември 2018 г. - май 2019 г. помощта от над 7000 тона хранителни продукти отново достигна до над половин милион българи, живеещи в крайни лишения. Правоимащите получиха индивидуални пакети с 16 вида хранителни продукта от първа необходимост. По информация на Българския червен кръст пакетите са достигнали до нуждаещите се лица благодарение на 3175 доброволци, дарили над 106 000 часа доброволен труд, пише dir.bg.

Повече от една четвърт от нуждаещите се от подпомагане (27%) са деца до 15 г., 25% са хора с увреждания, 22% са възрастни над 65 г. и др. 55% са жени. 

За следващата кампания е предвидено пакетите да включват 17 вида храни. Очаква се през юли да стартира поетапното зареждане с продукти на складовете на Българския червен кръст, след което ще стартира процесът на организация на раздаването им.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина