След по-малко от месец, Пловдив става Европийска столица на културата! Инициативата „Европейска столица на културата” е най-престижната титла в областта на културата в Европа. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи. Решение за нейното реализиране е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по инициатива на тогавашния легендарен министър на културата на Гърция Мелина Меркури.

В периода след 1985 г. повече от 40 градa са избрани за титлата „Европейска столица на културата“ – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто. През годините това събитие се доразвива, без да губи първоначалния си замисъл: да подчертава богатството и разнообразието на европейските култури и техните общи черти, да насърчава по-доброто взаимно опознаване между европейските граждани и да подхранва усещането за принадлежност към една и съща европейска общност.

Титлата се присъжда на даден град за определена година. Събитието може да донесе огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. То е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план.

Концепцията „Заедно“,  с която Пловдив спечели инициативата,  обединява хора от различните поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България.

Пловдив е един много специален и уникален гпад. Днес ще ви представим снимки на фотографа Димитър Цанков от Mitakis Fotos, който живее в Пловдив от няколко години, в които е отделил от времето си, за да снима Пловдив от различен ъгъл.

Често  публикува снимките си в социалната мрежа фейсбук, където има вече хиляди, хиляди почитатели. Подбрали сме 20 от неговите красиви фотографии от птичи поглед. Насладете им се: