Голяма Богородица е! Да са здрави всички, които носят името на Божията майка!

Автор: Plovdiv Now 23933
Голяма Богородица е! Да са здрави всички, които носят името на Божията майка!

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица отбелязва Църквата на 15 август . Денят е посветен на смъртта на Божията майка, покровителка на жените, майчинството и семейното огнище. 

Според църковните легенди Богородица се молела в Елеонската планина, когато пред нея се явил архангел Гавраил, който й съобщил, че след 3 дни духът ѝ ще се пресели в царството небесно. Тогава Божията майка била на 64 години.

Тя пожелава да види всички апостоли още веднъж, преди да умре, а след това ангелите дошли, за да приберат душата ѝ. Смъртта на Богородица била лека, т.нар. успение, с което се смята, че Бог дарява най-верните Си слуги. 

На Успение Богородично се раздават предварително осветени в църква обредни хлябове и сезонни плодове за здраве и в почит на починалите. Правят се сборове и се колят курбани за здраве.  На 15 август се правят родови срещи, които са свързани с жертвоприношение - курбан за здраве, за живот, против болести и премеждия, за плодородна година. На трапезата задължително присъства питка, украсена с орнамент, тиква, царевица, варено жито и пиле, задължително се ядат грозде и диня.

На днешния голям празник имен ден честват Мария, Марияна, Мариета, Мариела, Мира, Миро, Марио, Преслава, Преслав. 


Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина