Големият пловдивчанин - поетът и писател Йордан Велчев празнува рожден ден днес

Автор: Plovdiv Now 2546
Големият пловдивчанин - поетът и писател Йордан Велчев празнува рожден ден днес

Забележителният пловдивчанин – поетът, писателят и хроникьор Йордан Велчев, празнува рожден ден на 3 април. Той завършва Политехническа гимназия „П. К. Яворов“ в Пловдив и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „История” . Започва работа в Окръжен държавен архив – Пловдив.  После е художествен ръководител на  Регионалния телевизионен център в Пловдив.

Пише поезия, проза и есеистика. Автор е на изследвания върху взаимоотношенията на цивилизациите в контекста „Изток – Запад“, на сценарии за документални филми.

Издава поетичните книги „Римски стадион“, „Нощна азбука“, „Аркада“ и „Сияе“, есето „Старият Пловдив“, историко-есеистичната книга „Анонимни жития“ , книгата с поезия в проза и есета „Милиони малки убийства“. През 2005 г. излиза от печат фундаменталният му труд „Градът, или между Изтока и Запада ХІV–ХVІІ век“, в който чрез историята на балканския имперски град Пловдив изследва човека на Изтока и Запада в съвкупността от историите на различни, но съществуващи заедно в единен свят народи, религии, езици и култури през столетията от ХІV в. до началото на разрива между източния и западния тип цивилизации. За тази своя книга Йордан Велчев получава националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура – раздел Хуманитаристика. За втори път е отличен с годишната награда на Сдружението на български писатели. Получава и наградата за литература „Пловдив“. Носител е на Почетния знак на Пловдив.

В следващото десетилетие Йордан Велчев работи върху капиталното си изследване в три тома „Балканският човек ХIV–ХVII век“ – за историята на народите на Балканите в глобалния контекст на световните цивилизации през последните две хилядолетия до съвременната епоха от началото на ХХІ век, за което получава повторно национална награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и награда за литература „Пловдив“.

Негови творби са превеждани на английски, немски, португалски, унгарски и руски език.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина