Гласуват оставката на министър Стефан Янев

Автор: Plovdiv Now 8170
Гласуват оставката на министър Стефан Янев

Правителството ще гласува на извънреден среща на МС оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Това обяви премиерът Кирил Петков с коментар, че „никой министър в това правителство няма право да води собствена външна политика, особено по Фейсбук“. Петков отказа на назове кой ще замени Янев, но е категоричен, че коалицията е била единна по отношение на оставката. 

Днес ще бъдат разгледани още две точки, поясни Петков. Успешното извозване на още 140 българи от Киев и ядрената заплаха, която Путин отправи вчера.

„Мой военен министър не може да използва думичката „операция“, вместо думичката „война“, когато хиляди военнослужещи вече са убити. Войници, които са по-малки от моята голяма дъщеря! Докато хора се крият по мазета и продължават обстрелите“, коментира Кирил Петков. 

„Аз работих успешно с него по време на първия служебен кабинет и подкрепям политиката му по отношение на инвестициите в българската армия. Но не може един министър да изтъква, че от него зависи стабилността на страната. Никой министър не може да се чувства така“, заяви още министър-председателят.

По негови думи е редно да се очърне внимание и на заплахите, които президентът на Русия е отправил относно ядрена война. "Това може да е само опит за сплашване, но не може да бъде игнориран", категоричен бе Петков. 

След като днес бъде поискана оставката на Стефан Янев в Министерски съвет ще бъде свикано и извънредно заседание на Народното събрание, за да може да не остава страната без военен министър в момент на криза. Петков обаче е категоричен, че никой министър не трябва да мисли, че оставането му е гарант за стабилността на правителството.

„Българският интерес не е да сведем глава. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, не можем да кажем , че в интереса ни е да си мълчим. За пръв път в историята на ЕС ние сме толкова единни и говорим с един глас, това е и един от най-големите гаранти за нашата сигурност – Русия да разбере, че всички сме заедно и осъждаме военните действия“, каза още Петков.

 България е готова да изпрати хуманитарна помощ за Украйна, допълни той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина