Гешев иска закриване на прокуратурите в Карлово, Асеновград и други в страната

Автор: Plovdiv Now 26619
Гешев иска закриване на прокуратурите в Карлово, Асеновград и други в страната

Главният прокурор Иван Гешев внесе предложение във Висшия съдебен съвет да бъдат закрити 38 районни прокуратура в малките населени места в страната. Това трябва да се случи на 1 януари 2021 г., а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Те ще фунционират към основната Районна прокуратура в съответния областен град. В Пловдивска област предстои закриването на прокуратурите в Карлово и Асеновград, от 1 януари 2020 г бе закрита прокуратурата в Първомай. 

В Асеновград работят общо шестима прокурори с един административен ръководител. Общата натовареност е малко по-висока от средната - 3,12 при средна натовареност 3,10 за 2019 г. Стойността на един прокурорски акт се изчиславя на 164,53 лв при средна стойност 175,32 лв. 

В Карлово работят 7 прокурори с един административен ръководител. Натовареността е под средната с тенденция към намаляване. За 2019 г тя е 2,15 при средна - 3,10. Стойността на един прокурорски акт е 237,51 лв

„Предлагам да бъде продължен процесът по оптимизиране на районните прокуратури  в страната, като се съобразят както валидните за всички районни прокуратури критерии, така и спецификите за всеки апелативен район“, пише главният прокурор. Единствените районни прокуратури, които на този етап няма да бъдат закрити, са в софийския съдебен район.  „В предложението не са включени прокуратурите от района на ОПСофия поради обективните му специфики, които не се срещат другаде в страната – липсата на районна прокуратура със седалище в областния град, изключително голям брой прокуратури, повечето от които отстоят на значително разстояние, и предизвикателствата на релефа“.

Ето кои районни прокуратури предстои да бъдат закрити от 1 януари 2021 г.:

Окръжна прокуратура-Благоевград РП-Сандански - РП-Гоце Делчев, РП-Петрич, РП-Разлог

Окръжна прокуратура-Бургас РП-Айтос РП-Карнобат

Окръжна прокуратура-Велико Търново-  РП-Горна Оряховица, РП-Павликени, РП-Свищов

Окръжна прокуратура-Враца - РП-Бяла Слатина, РП-Козлодуй, РП-Мездра, РП-Оряхово

Окръжна прокуратура-Габрово-  РП-Севлиево

Окръжна прокуратура-Добрич - РП-Балчик,  РП-Генерал Тошево, РП-Каварна

Окръжна прокуратура-Кърджали - РП-Крумовград, РП-Момчилград

Окръжна прокуратура Кюстендил - РП-Дупница

Окръжна прокуратура-Ловеч - РП-Луковит, РП-Тетевен , РП-Троян

Окръжна прокуратура-Монтана-  РП-Берковица, РП-Лом

Окръжна прокуратура-Пазарджик- РП-Велинград, РП-Панагюрище, РП-Пещера

Окръжна прокуратура-Пловдив- РП-Асеновград, РП-Карлово

Окръжна прокуратура-Смолян -РП-Девин, РП-Златоград

Окръжна прокуратура-Стара Загора - РП-Казанлък, РП-Чирпан

Окръжна прокуратура-Хасково - РП-Димитровград ,РП-Ивайловград, РП-Свиленград, РП-Харманли

Гешев посочва, че обсъждането на предложението от Прокурорската колегия, трябва да бъде предшествано от такова с участието на административните ръководители на съответните районни и окръжни прокуратури.

През лятото на 2017 г. пред ПК на ВСС бяха представени два модела за реформа на районните прокуратури – унифициран, според който се създават 28 мегарайонни прокуратури, а останалите стават териториални отделения, и диференциран – закриване само на част от районните прокуратури. Колегията избра първия подход.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина