Германия затваря училищата, ресторантите и повечето магазини до 10 януари

Автор: Plovdiv Now 2950
Германия затваря училищата, ресторантите и повечето магазини до 10 януари

Германия обмисля да затвори повечето магазини от сряда (16 декември) до 10 януари като мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщава "Ройтерс".

Това става ясно от проектопредложение на правителството, подготвено за срещата по-късно днес между канцлера Ангела Меркел и лидерите на отделните провинции.

Предвижда се отворени да останат единствено магазини от съществено значение, като супермаркетите и аптеките, както и банките.

Училищата също ще бъдат затворени за период, а работодателите трябва да прекратят работа или да преминат към дистанционна такава.

Германия е в частична карантина за 6 седмици, като към момента не работят барове и ресторанти. Някои региони обаче вече въведоха още по-строги мерки заради ръста на новите случаи на COVID-19.

По-късно канцлерът Меркел потвърди, че Германия затваря повечето магазини от сряда до 10 януари като част от затягането на ограничителните мерки след увеличение на случаите на коронавирус.

Училищата също ще останат затворени през периода, а работодателите ще бъдат помолени да прекратят дейността си или да позволят на служителите си да работят от вкъщи. Продажбата на пиротехнически средства за Нова година ще бъде забранена.

"Има спешна нужда да предприемем действия", каза Меркел след среща с лидерите на 16-те провинции.

Според постигнатото споразумение само хранителните магазини, аптеките и банките ще останат отворени.

ДПА съобщава, че работодателите ще получат финансова помощ заради принудително затваряне на бизнесите.

Новите случаи на коронавирус и починалите достигнаха рекордни нива през последните дни. В неделя са потвърдени 20 200 нови случая, с които нараснаха до 1 320 716, според данните на Институт "Роберт Кох". Починалите се увеличиха с 321 до 21 787.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина