Гергана Станилова: Йога ни дава решителността да се изправим пред житейските изпитания

Автор: Парашкева Иванова 9424
Гергана Станилова: Йога ни дава решителността да се изправим пред житейските изпитания

Гергана Станилова е доброволец в Центъра за медитация на международната организация "Изкуството да живееш". Тя е основана през 1981 г. и провежда програми в 155 страни. Има специален консултативен статут към Икономическия съвет на ООН и сътрудничи със Световната здравна организация. До момента над 30 милиона души са преминали през тези програми, чиято цел е да възстановяват човешките ценности и насърчават хора с всякакъв произход, религия и културни традиции да се съберат заедно и да служат на обществото. Днес Изкуството да живееш е една от най-големите доброволчески организации в света. Пловдив е сред градовете, в които повече от 10 години има център към организацията, в който се провеждат образователни програми за самоусъвършенстване,  техники за освобождаване от стрес, подобряване на здравето, концентрацията и паметта, повишаване на съзнанието. Заради ковид ограниченията, част от занятията се провеждаха онлайн, но от тази седмица Центърът за щастие отново ще отвори врати. 

Гергана е инструктор по йога, сертифицирана е в Индия, а редовните практики и медитации я превръщат в маратонец - миналата година тя пробяга 184,2 км по време на ултрамаратона в Атина, разказва TrafficNews

- Преди няколко месеца президентът на Индия препоръча на сънародниците си редовно да практикуват йога по време на изолацията и пандемията, като сам показваше различни практики. Хората, които се занимават с йога, по-лесно ли минават през този период?

- От опит мога да споделя, че редовната практика на йога упражнения, дихателни техники и медитация, е мощен инструмент за поддържане на силно тяло с ниски нива на стрес и здрав дух, които са ключови за справяне с предизвикателни периоди в живота. 

 - Може ли йога да помогне да подобрим здравословното си състояние, да подобрим имунитета си?

- Йога следва холистичен подход към здравето на човека.  Обръща особено внимание на храненето, което наред със стреса в дългосрочен план стои в основата на много съвременни заболявания. Качеството на нашата храна определя естеството на нашите мисли, емоции и енергийни нива. 

Друг аспект на йога са физическите йога упражнения, които огъвкавяват, укрепват и детоксикират тялото, като спомагат за поддържането на оптимални нива на всички жизнени функции и системи.

С тях подготвяме тялото за следващата стъпка – дихателните техники. Те работят на по-фино ниво. Тяхното изключително успокояващо въздействие върху нервната система и ума ни помагат да навлезем неусетно и безусилно в състояние на медитативен ум и медитация.

Нашата имунна система се влияе както от външни фактори, така и от вътрешни: натрапчиви негативни мисли и емоции, които се изразяват под формата на стрес. Следвайки холистичния подход на йога, можем да им повлияем благоприятно и така да поддържаме висок имунитет.

 - Какви са вашите наблюдения за дихателните практики в йога – какви ефекти оказват във физически и емоционален аспект? 

- Дишането е първото нещо, което правим, появявайки се на този свят и последното, когато си отиваме, а всичко между тези два момента, наричаме живот. С дихателни техники и правилно дишане, ние увеличаваме капацитета на белите дробове и позволяваме на повече токсини (до 90%) да бъдат изхвърлени от физическото ни тяло. На по-фино ниво дишането е свързващият елемент между вътрешния свят на тишина с външния на активност.

Учейки се да работим с дишането, ние се научаваме да управляваме ума. Всяка емоция е последвана от определен ритъм на дишане. В йога следваме обратния път, чрез прилагане на различни дихателни техники, влияем и управляваме нашите мисли и емоции.

Започнах йога основно с дихателни техники и медитация, преди повече от 10 години. Трансформацията ми на емоционално и ментално ниво беше мигновена. След няколкодневен курс по дихателни техники и медитация целият ми мироглед се промени. Същата среда и обстоятелства в живота, на които започнах да гледам по един нов начин. Нивата на енергия, ентусиазъм, креативност, самоувереност, осъзнатост, любов осезаемо се повишиха, а същевременно успявах да запазя състояние на покой и приемане дори и в предизвикателни ситуации.  Дихателните техники ми помогнаха във времето да се справя с вредни навици, като пушене и алкохол. На  по-фино ниво се  освободих от много негативни мисловни модели и огромен емоционален товар, натрупани през годините на неосъзнат живот.

За мен дихателните практики и медитацията отварят  врати към самия теб, където се крие една безкрайна вселена от добродетели, радост и покой, а необятната философия и практика на йога са ключът към тях.

Ако сме спокойни, уравновесени,  в хармония със себе си и заобикалящата ни среда, това със сигурност ще има благоприятен ефект и върху нашето физическо тяло.

За много хора йога е начин да се справят със стреса, който се натрупва ежедневно в ума и тялото ни също така. Има ли някакви специални техники за справяне със стреса?

- Има различни техники и практики описани в древните текстове по йога. За мен съвършената комбинация на постелката се състои в практикуването на комплекс от йога асани(упражнения), последвани от пранаяма (дихателни техники, които целят насочването на жизнената енергия в тялото) и медитация.  Конкретно дихателната техника, която практикувам се казва Сударшан крия или в превод- правилен поглед чрез пречистващо действие.

- Хората практикували с теб,  търсиха ли съвети от вас по време на локдауните? Какво ги тревожеше най- много? И какви бяха вашите препоръки?

 - Правехме си периодично срещи онлайн, както с практикуващи, така и с учители от цяла България. В началото имаше вълнение от непознатото, от мащаба на случващото се и докъде можеше да се разпростре.

Но, ако се замислим, въпроси и притеснения относно бъдещето можем да си задаваме винаги, тъй-като единственото сигурно нещо е, че един ден ще напуснем това тяло, а непознатото се крие във всеки миг, цялото творение е една мистерия.  Щастието, радостта и споделеността обаче, могат да се преживеят само тук и сега, в настоящия момент.

 Йога практиката е онази, която поддържа ума в настоящето и ни дава решителността да се изправим пред всякакви житейски изпитания и да продължим уверено напред.

Казахме си, че и това ще мине, че е поредното предизвикателство, което ще преодолеем заедно.

Оттогава до днес има ежедневни безплатни йога сесии с дишане и медитация за хората, практикуващи Сударшан крия, водени от учители доброволци към фондацията.

 - Как, според вас, е по-добре да се практикува йога – групово или индивидуално? Груповите практики не са ли рискови заради заразата?

- Въпрос на личен избор. Някои хора се чувстват по-комфортно индивидуално с учител, а други като мен предпочитат групово. Забелязала съм, че колективната енергия, било то и онлайн, спомага за по-дълбоко преживяване на групова практика и медитация. Със спазване на мерките и с отговорното отношение на всички хора, рискът се свежда до минимум. За онези които са по-скептични, предлагаме онлайн класове.

- През последните години се появиха много стилове йога. Какъв е вашият и с какво е характерен?

- Сертифицирах се в Индия през 2016та година по системата на Хатха йога. Това е класическата йога, която обръща внимание на йога упражнения, пречистващи техники, дихателни упражнения, както и следването на етични принципи и самодисциплина в живота.  От същия период практикувам и често прилагам в класовете си съвременния Виняса Флоу стил.  А от скоро съм и ученик  в стила на Ащанга йога.

В нея ме привлече както интензитета, така и вниманието което се обръща на всеки детайл в позите. Една и съща последователност от пози на пръв поглед, а толкова уникално и богато на осъзнаване преживяване във всяка една практика.

Разбира се, йога не се ограничава само до физическите упражнения. Йога е състояние на съзнанието, което се поддържа  с четене на авторитетни йога текстове, както и с добронамерено и безкористно желание да допринасяш за общото благо под формата на служба. Йога е и процесът на осъзнаване, почитане и пребиваване в божествената същност на цялото  творение.

 - Какво е направила йога за вас като човек?

Ако ме беше попитала преди няколко месеца сигурно щях да отговоря силно и здраво тяло, много силен имунитет, покой на ума, баланс в емоциите през повечето време, връзка със себе си, нагласа и желание за принос към всички същества, любов, принадлежност към света, среда от миролюбиви и добронамерени хора, осъзнатост, вътрешна радост, хармония, благоденствие. Днес отговорът ми може да се побере в едно изречение -Йога възстанови връзката ми с Бога.

И това не изключва нито една от изброените ползи, а само ги обобщава.

 - Сега е модерно да гледаме клипове от интернет с всевъзможни тренировки и да се учим сами, включително и за йога практики, което според мен крие рискове за здравето. Ти какво бихте посъветвали хората, които тепърва се обръщат в тази посока? Как се предава истинското знание за йога?

- Моята препоръка е, на първо време да се посещава клас на живо с опитен учител. Винаги има риск от контузия, именно от неправилно изпълнение на позите.

Истинското знание на йога се предава от авотритетен учител на ученик. Следвайки парампара традицията в йога.

- Възстановявате редовните практики в Центъра? Ще има ли някакви ограничения – за брой на хората, сертификати или нещо друго?

- Да, в Център за щастие-Пловдив сме екип от всеотдайни доброволци, всички на пътеката на йога и предлагаме редовни практики в различни часове на деня. Сутрешни практики от 7 до 9 часа, два обедни класа и вечерни йога практики в понеделник, вторник и четвъртък от 18:30, а сряда от 18:00 часа. Също така в центъра периодично се провеждат курсове по дихателни техники и медитация. Следващата дата за такъв курс е  от 22-24 октомври 2021. При интерес сме винаги на разположение в залата на бул. Марица 69. На разположение сме за въпроси и на личните си профили в социалните мрежи.

Спазваме всички обществено упоменати мерки и ограничения, влезли в сила за текущия период.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина