Герасим да почерпи днес! Църквата почита специален светец

Автор: Plovdiv Now 4074
Герасим да почерпи днес! Църквата почита специален светец

Православната църква чества на 04 март паметта на Св. преп. Герасим Йордански. Днес имен ден празнуват Герасим, Герасимка, Геро, Гера.

Преподобни Герасим бил родом от Ливия и още от малък служел на Бога, пише pravoslavieto.com.

Дълги години той живял в Тиваидската пустиня, а след това посетил Йерусалим и се установил близо до р. Йордан. Около него се събрали много подвижници и така се създала голяма обител.  

В това време (V век) Евтихиевата ерес смущавала Църквата, а мнозина били поддръжници на учението.

Един монах на име Теодосий съдействал за разпространението на лъжеучението. Той бил умен и хитър  и успял да заблуди цялото йерусалимско духовенство. Така йерусалимския патриарх Ювеналий бил свален, а хитрият Теодосий заел неговото място.

Дори Герасим се увлякъл от красноречието му, но не останал дълго време в заблуждение. Той се обърнал за съвет към преподобни Евтимий Велики и поученията на тоя свят мъж благотворно подействували на Герасима. Той отхвърлил ереста и, каейки се за временното си заблуждение, започнал да служи Богу с още по-голямо усърдие.

Веднъж, когато бил в пустинята, получил видение за смъртта на преподобния Евтимий- хорове ангели, които носели в небесата душата на светия старец. Герасим побързал да отиде в манастира на св. Евтимий, за да присъствува на неговото погребение.

Със своята святост Св. Герасим привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и оттогава лъвът го следвал като домашно животно. А когато преподобният умрял, лъвът дълго време тъгувал и накрая умрял на гроба му.

Днес имен ден празнуват Герасим, Герасимка, Гера, Герчо.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина