Георги Колев: Сега е времето за независим главен архитект и план за тепетата

Автор: Plovdiv Now 10842
Георги Колев: Сега е времето за независим главен архитект и план за тепетата

Кандидатът за кмет на Община Пловдив от ЗС "Александър Стамболийски" Георги Колев настоя хаосът със строителството и унищожаването на безценни за Пловдив сгради да бъдат преустановени.

"Това обаче може да се случи само ако има силна фигура на главен архитект в града. Затова ще проведа силен конкурс за нов главен архитект, който да възстанови тежестта и публичността на тази така важна не просто административна, а обществена фигура", настоя той.

Юристът подчерта, че градската среда и опазването на културно-историческото наследство е един от основните акценти в програмата му за Пловдив, тъй като, по думите му, духът на града е започнал да гасне за сметка на интересите.

Според Колев бъдещият главен архитект на Пловдив трябва да има повече правомощия, за да може да взима решения и в посока естетизация, както и художественост на средата и проектите за нови сгради, да дава предписания, препоръки или да отхвърля неподходящи проекти, каквито по думите му днес се реализират навсякъде.

Адвокатът смята, че трябва да бъдат преразгледани всички планове и документи, касаещи централна градска част, и сверяването на документацията с тази на НИНКН с цел премахване на всички възможности за вреда върху паметници на културата и градската среда с оправданията "документален пропуск" или "техническа грешка". Даде пример в това отношение със събарянето на тютюневия склад на "Одрин 8".

"Следващият кмет трябва да работи съвместно с Министерството на културата в посока допълване на защитените зони. Цели петна от самия център на града нямат защитен статут. Пример е зоната от "Гладстон" до "Найден Геров". В този немалък квадрат няма нито една защитена сграда, а в момента се строят нови кооперации, които не се вписват въобще в средата там. Ефектът на доминото в тези райони трябва да бъде спрян със съвместни действия с НИНКН", смята кандидатът за градоначалник.

Георги Колев бе категоричен е, че тепетата в града под тепетата трябва да бъдат управлявани с план, от подготвени хора - ландшафтни архитекти и еколози.

"Това са естествените оазиси на града, а общината постоянно ги неглижира. Тепетата са безценни. Те са гербът на Пловдив. За който администрацията не полага никакви грижи. Нужен е цял екип от хора, които да ги стопанисват 24 часа в денонощието. Не става с един екип от общинска охрана, който дори го няма. Или едно минаване на екип на чистота в седмицата. Трябват ежедневни грижи за хълмовете. В "Паркове и градини" например има стотици хора на щат, а издръжката на това предприятие е милиони годишно. Какво пречи за сметка на десет щатни бройки от това предприятие да се разкрият десет щата за грижа за хълмовете? Нищо. Нужно е желание и последователност", настоя адвокатът.

Той бе категоричен, че е наложителна актуализацията на цялата информация за общинската собственост в сгради паметници на културата. Не е тайна, че общината не полага нужните грижи за такива постройки, а е със собственост в много от тях. Като ужасяващ пример в това отношение посочва Божиловият чифлик, който се руши пред очите ни от години.

"Нужна е работа в тази посока с конкретен 4-годишен план, какъвто нашият екип разработва. Трябва да се търсят форми на защита, реставрация и оживяване на тези сгради чрез съвместни усилия с частния бизнес, неправителствени организации и архитектурните и строителни гилдии. Има много варианти - право на ползване на дадена сграда паметник на културата след пълен ремонт и подходяща реставрация, съгласувана с НИНКН, публично-частни партньорства и прочие. В крайна сметка най-важното за града е тези сгради да оцелеят и да ни радват още дълго, и да са пълни с живот, а не да носят някакви жълти стотинки в общинската хазна от отдаване под наем в този им вид. Същото се отнася и при казуси с частни рушащи се сгради паметници на културата. Трябва да се намерят работещи инструменти за насърчаване на собствениците им да инвестират в къщите си. Например след ремонт и подходяща реставрация, съгласувана с НИНКН, те да бъдат освобождаване за период от десет години от имотен данък и други административни тежести. Това си е вид кредитиране на зелено", каза Георги Колев.

В заключение той смята, че е наложително да бъде създаден консултативен съвет към Главния архитект, който да включва експерти от сферата на архитектурата, градоустройството, планирането, озеленяването и опазването на паметниците. Идеята му е органът да се събира на всеки два месеца и да коментира актуалните теми, проекти и проблеми в Пловдив.

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 

Подобни новини

Даниела Дончева

Допада ми идеята на г-н Колев да бъде създаден консултативен съвет, който да се събира на всеки два месеца и да коментира актуалните теми, проекти и проблеми в Пловдив. Браво!

15:06, 27.09.2019
Отговора 0
Отговор

Алисиа Йорданова

Успех на изборите за адв.Колев и целият му екип!

13:42, 27.09.2019
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина