Галерия „Резонанс“ поставя финала на 4-годишния си проект „100 гледни точки към Пловдив“ с изложба

Автор: Plovdiv Now 6873
Галерия „Резонанс“ поставя финала на 4-годишния си проект „100 гледни точки към Пловдив“ с изложба

Пловдивчани се движат между тези красиви кътчета и сакрални места, с които е богат градът ни, без да ги забелязват, забързани в своето ежедневие. А те са много. Може би 100, или повече.

Проектът на галерия „Резонанс“ „100 гледни точки към Пловдив“ обхваща 100 обекта от Пловдив, които са впечатлили 100 артисти от различни държави. 100 автори представиха в галерийното пространство на Резонанс своите еквиваленти на любимите си и очарователни за тях места от нашия красив град.

На картата на Пловдив се появиха 100 емоционални точки, които представляват 100 дестинации. Така че Резонанс се превърна в транзитно поле за представяне, за обживяване на обекти от Пловдив, за прехвърляне на пловдивската атмосфера в галерийната среда. Всеки артист имаше пълната свобода да борави с различни изразни средства, съобразно своите предпочитания и критерии. По този начин в проекта фигурира максимално широк спектър на изкуството във всичките му форми и високи изисквания. 

Изложбата „100 гледни точки към Пловдив – завършващ етап“ в галерия „Резонанс“ ще бъде открита на 18.12.2019, от 18.00 часа.

Този мащабен и дългосрочен проект е международен. Участниците са водещи и млади перспективни артисти от 51 различни държави. В рамките на 3 години – през 2016, 2017, 2018 г. бяха представени етапно в галерийна среда общо 100 артисти, които са работили върху проекта. Така чрез самите автори се получи едно популяризиране на града ни не само в местен, но и в национален и международен мащаб.

Второ направление в презентирането на Пловдив е факта, че изложби с оригинални творби от този проект са пътували до Матера /Италия/ – другата европейска столица на културата през 2019 г., до Венеция, до Братислава, а предстоят и още дестинации за презентиране на проекта.

Трети начин за добиване на популярност и престиж за града ни е възможността на този проект /и съответно изложби/ да представи снимков и видеоматериал, както и печатно издание за събитието, които да останат във времето като памет за града ни.

Всяка от изложбите включва снимка на обект от Пловдив, който е впечатлил артиста. Към нея се добавя и интерпретацията на мястото от самия художник, който може да използва различни изразни средства. Всички оригинални произведения, които са представени досега в галерия Резонанс са заснети.

Принтовете на всяка творба във формат 19/19 са вградени в квадратно паспарту от лята хартия. Така по време на апогея през тази 2019 г. в галерия Резонанс на 18 декември ще се състои изложба от 100-те творби-реплики на 100-те автори, които са документирани. Тези произведения заживяват втори живот чрез вграждането на документа от оригиналните творби в ново произведение от лята хартия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина